FZOEU

Odobreno 1,2 milijuna eura za energetsku obnovu senjske sportske dvorane

Dorotea PrpićFond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost će sa 1,2 milijuna eura financirati energetsku obnovu sportske dvorane „Robert Barbić Beli“ u Senju. Ugovor o financiranju je pred nekoliko dana uručen gradonačelniku Grada Senja Jurici Tomljanoviću, koji kaže kako cijela investicija obnove dvorane košta 1,440 milijuna kuna te da će se razlika do punog iznosa investicije financirati iz proračuna Grada Senja.


Ovim sredstvima financirati će se energetska obnova sportske dvorane, fasada, zamjena stolarije, te zamjena parketa, kao i nova rasvjeta u dvorani. Uz to postaviti će se i dizalica topline za grijanje i hlađenje, a rekonstruirati će se i cijeli krov dvorane.


Na krov će se postaviti fotonaponski paneli za proizvodnju električne energije te će se dodatno ugraditi solarni paneli za dogrijavanje vode. Uz to , na natječaj Ministarstva turizma i sporta za sufinanciranje je kandidirano uređenje svlačionica u dvorani za rukometni i nogometni klub, čija je cijena oko 290 tisuća eura dok će sanitarni čvor za gledatelje, koji košta 70 tisuća eura, urediti Grad Senj i senjsko Komunalno društvo, za što je već raspisan natječaj . Za energetsku obnovu natječaj će biti raspisan kroz travanj, a svlačionice za rukometni i nogometni klub urediti će se tijekom slijedeće godine.
„Kroz ovu i slijedeću godinu dvorana bi trebala biti u potpunosti sanirana.“ kaže gradonačelnik Tomljanović.


Dvorana se svakodnevno koristi i to cijeli dan, a da je njena obnova nužna ističe i Nikola Čupić, voditelj organizacijske jedinice Sportski objekti koja je u sastavu Gradskog komunalnog društva Senj.„Dvorana je u pogonu cijeli dan, od ujutro do poslijepodnevnih sati koriste ju osnovnoškolci, a nakon toga treniraju nogometaši i rukometaši, sve do rekreativaca u večernji satima. Svako dan od ponedjeljka do petka dvorana je zauzeta od osam sati ujutro do 22,30 navečer.


Subotom i nedjeljom u dvorani su utakmice, s tim da klubovi subotom ujutro i treniraju. Dvorana je u full pogonu oko 300 dana u godini, a jedini „odmor“ od ovog pretrpanog rasporeda je od završetka nastave u školi do polovice kolovoza kada su školski praznici.


Dvorana je otvorena 1995.godine i više nije funkcionalna za ono što sada sport i školstvo traže. Uz to, imamo problem sa prokišnjavanjem, starom i lošom rasvjetom, parket definitivno treba zamjenu, preko zime je hladno, ljeti vruće…


Ovim najavljenim radovima objekt će se kompletno obnoviti, a time se otvara i mogućnost razvoja sportskog turizma, osobito preko ljetnog i zimskog raspusta učenika kada bi u našoj dvorani mogli trenirati sportski klubovi i reprezentacije koje bi u Senju boravile na pripremama.“ kaže voditelj Nikola Čupić.


Ovom obnovom nakon punih 30 godina senjska sportska dvorana „Robert Barbić Beli“ biti će funkcionalnija u energetskom smislu i sa puno boljim uvjetima za treniranje na radost brojnih korisnika dvorane.