GRADSKO VIJEĆE

Odluka vijećnika neće obradovati Senjane. Komunalna naknada i doprinos postaju znatno skuplji

Dorotea Prpić

Kako je obrazložio gradonačelnik Jurica Tomljanović, cilj je povećati komunalni standard i to održavanjem postojećeg i gradnjom novih komunalnih sadržajaSENJ – Senjsko Gradsko vijeće donijelo je odluku o povećanju cijena komunalne naknade i komunalnog doprinosa. U odluci o komunalnoj naknadi mijenjaju se koeficijenti zona. Prijedlog odluke, koji je bio na javnom savjetovanju, predviđao je povećanje cijene koeficijenta za sto posto, ali je na samoj sjednici gradonačelnik izmijenio prijedlog pa se koeficijenti povećavaju za 61 posto. Kako je uvodno obrazložio gradonačelnik Jurica Tomljanović, cilj je povećati komunalni standard i to održavanjem postojećeg i gradnjom novih komunalnih sadržaja, među ostalim i niz onih vezanih za zbrinjavanje otpada.


– Danas u proračunu sredstva komunalne naknade iznose 3,6 milijuna kuna i troše se za zelene površine, božićno kićenje grada, održavanje javne rasvjete i trošak javne rasvjete koji je prošle godine iznosio 1,7 milijuna kuna pa su sredstva komunalne naknade za taj trošak bila nedostatna za 500 tisuća kuna. Uz to, pred nama je niz projekata, u planu je komunalno opremanje ulica Svetog Jurja, Nehajeva, Riječka cesta, Stara cesta, Bilićevica. Predstoji i uređenje Potoka, sufinanciranje uređenja starog dijela dječjeg vrtića, postavljanje solara na zgrade javnih ustanova i tvrtki, sanacija školsko-sportske dvorane, uređenje prestupne ceste luci, multimedijalno opremanje tvrđave Nehaj, dom umirovljenika, proširenje groblja u Senju i Svetom Jurju, mrtvačnica u Senju… Dio tih ulaganja namjeravamo kandidirati na sredstva EU i sredstva ministarstava i za njih se traži sufinanciranje Grada od 20 do 40 posto pa te iznose moramo osigurati, a dio ovih ulaganja moramo u potpunosti financirati iz gradskog proračuna. Često se uspoređujemo sa susjednim sredinama, ali one imaju i daleko veća izdvajanja za komunalno uređenje i veća izdvajanje za komunalnu naknadu, a koeficijenti zone kod izračuna visine komunalne naknade zadnji put su u gradu Senju mijenjani 2014. godine. Ako želimo uređeniji grad bolji za življenje, trebamo novac – pojasnio je gradonačelnik nužnost povećanja cijene komunalne naknade i dodao da su osim drastičnog povećanja cijene električne energije i građevinski radovi poskupjeli za više od 30 posto, ali i da su sredstva komunalne naknade strogo namjenska i ne mogu se trošiti u druge svrhe.


Ujedinjena oporba


Rasprava prije donošenja odluke o povećanju cijene komunalne naknade ujedinila je oporbu koja je bila apriori protiv ikakvog povećanja. Oporbeni vijećnici Predrag Dešić (LiPO), Hrvoje Bezjak (Nezavisni) Sandra Šarić Samaržija (LiPO) i Dean Orlić (SDP) redom su isticali da nije vrijeme za poskupljenje. Tim više što na području grada Senja živi oko 2.400 umirovljenika koji doslovno preživljavaju i teško spajaju kraj sa krajem, zato što je i inflacija učinila svoje, što je ranije i odvoz otpada značajno poskupio, što grad i dosad ima veliki demografski minus, što su radi velikih troškova neki obrtnici već sada pred zatvaranjem – redom su isticali oporbeni vijećnici svoje argumente i pozvali i vladajuću većinu da prijedlog ne prihvati. Odluka je donesena s osam glasova vijećnika vladajuće koalicije, dok je oporba bila protiv. Slično je bio i u raspravi o povećanju komunalnog doprinosa i to za sto posto, koji je usvojen s istim omjerom glasova.
– Kada će se sanirati prekopi na prometnicama koje su nastale prilikom zamjene podzemnih kablova do postojećih trafostanica koje u naselju Trbušnjak izvodi HEP? – pitao je na aktualnom satu vijećnik Predrag Dešić (LiPO), a kako je odgovorio gradonačelnik, s investitorom je dogovoreno da se do konca ovog mjeseca saniraju svi prekopi nastali kao tih posljedica radova. Hrvoje Bezjak (Nezavisni) pitao je kada će proračun Grada Senja početi prihodovati vjetrorentu od Vjetroparka Senj koji je s radom počeo koncem 2021. godine.


– Vjetropark još nije dobio uporabnu dozvolu, a ta je dozvola uvjet za početak plaćanja vjetrorente. Investitor je radi nedostataka koje treba otkloniti dobio produžetak probnog rada. Ostali su za riješiti problemi s bukom i vjerujem da će vjetropark do konca godine dobiti uporabnu dozvolu – odgovorio je gradonačelnik.


Oštećenja na rivi


Vijećnica Roberta Vrban Mujaković (HDZ) pitala je je li istina da će se u Svetom Jurju zatvoriti ispostava Lučke kapetanije, ali i upozorila na sve jača oštećenja na rivi u Svetom Jurju.


– Radi se o novoj sistematizaciji unutar Lučke kapetanije Senj kojom se dobivaju još četiri radna mjesta, ali u Svetom Jurju ostaju i posada i poslovni prostori i brodica Kapetanije, a uredovni dani će biti jedan do dva dana tjedno – odgovorio je gradonačelnik te dodao i da Lučka uprava Senj ima program ulaganja za luku Sveti Juraj, ali i za luke Klada, Starigrad i Lukovo.


– Grad Senj je pravomoćnom presudom izgubio spor s mađarskom tvrtkom Regulus i dužan je zajedno s kamatom oko 35 milijuna kuna. Što je Grad poduzeo da se to pitanje riješi? – pitala je vijećnica Sandra Šarić Samaržija (LiPO).


– Tvrtka Regulus je na ime tog duga blokirala nekretnine Grada Senja preko zabilježbe u gruntovnici i sud je zatražio vještaka za procjenu tih blokiranih nekretnina i one će sigurno ići u prodaju. Tražili smo i pomoć Vlade RH i čekamo sastanak da vidimo na koji način ćemo izaći iz ove situacije – ili će nam pomoći Vlada ili će sud prodavati nekretnine – rekao je gradonačelnik Tomljanović.


Odluka o priznanjima


Gradsko vijeće je donijelo odluku o dodjeli javnih priznanja Grada Senja za 2022. godinu. Nagrada Grada Senja za životno djelo na prijedlog Vatrogasne zajednice grada Senja dodjeljuje se Branku Mudrovčiću. Nagrade Grada Senja dodjeljuju se Danijelu Filepi i Tomislavu Kataliniću po prijedlogu Gradskog društva Crvenog križa Senj, Dragoljubu Gradišeru po prijedlogu Šahovskog kluba Senj, Anti Murnu po prijedlogu Udruge za zaštitu i promicanje razvitka Svetog Jurja i Udruge umirovljenika grada Senja – podružnice Sveti Juraj, Jurju Tomljanoviću Đuki (postumno) po prijedlogu Boksačkog kluba Senj i Nogometnom klubu Bunjevac-Gavran po prijedlogu Hrvatske bunjevačke stranke.
Odbor za javna priznanja razmatrao je i prijedlog Udruge ratnih veterana Hrvatske Hrvatski domobran – ogranak Senj da se župniku i kanoniku senjskom dr. sc. Richardu Pavliću dodijeli javno gradsko priznanje za 2022. godinu, ali kako je dr. sc. Pavlić tim priznanjem već nagrađen 2016. godine, prijedlog je opravdano odbijen.
Javna priznanja Grada Senja dodijelit će se na svečanoj sjednici senjskog Gradskog vijeća u povodu Dana Grada Senja i njegovog nebeskog zaštitnika Svetog Jurja koji se obilježava 23. travnja.