Manifestacija u Gospiću

Ocjenjivački sudovi proglasili najbolje sudionike “Jeseni u Lici”. Ovo su šampioni

Marin Smolčić

Foto N. Mraović

Foto N. Mraović

U sklopu manifestacije Jeseni u Lici jučer je župan otvorio najveću izložbu autohtonih pasmina konja hrvatski hladnokrvnjak i hrvatski posavacGOSPIĆ – U sklopu tradicijske izložbe Jesen u Lici ocjenjivački sudovi proglasili su najbolje među najboljima za kvalitete voćnih rakija i likera, sireva, pekmeza i meda. Župan ličko-senjski Ernest Petry uručio je nagrade najboljima te im poželio nastavak rada u kojem se očituje kvaliteta njihovih proizvoda.


Tako je u kategoriji pekmeza i džemova laskavu šampionsku titulu osvojio pekmez Mire Milković iz Gospića. Zlato su također osvojili i Dragan Šop s Ličkog Osika s džemom od malina, Mira Milković za džem od drijena, Darko Prpić za džem od šljiva i Danijel Tušak za voćni namaz od šljiva iz Gospića. Liker od višnje priskrbio je zlatno odličje Darku Prpiću, a zlatom su se uresili i gospićki obrt Pyrus za likere od meda i liker od aronije te Milka Čučak za liker od dunja. Darko Prpić proizveo je vrhunski liker od drijena, dok je Josip Kovačević zlato osvojio za najkvalitetniju šljivovicu.


Laureate sa zlatnim odličjima za kvalitetu meda predvodi višestruko nagrađivana Marijana Modrić iz Svetog Jurja za svoj medun. Marko Brozičević iz Otočca ima zlatni kaduljin med, a Milan Hodak iz Plitvičkih Jezera vrhunski cvjetni med. Mario Rožman iz Otočca također ima vrhunski cvjetni med, dok je Marijan Brkljačić polučio zlato za bagremov med. U kategoriji cvjetnog meda zlato su također osvojili Željko Krešić iz Plitvičkih jezera, Marinko Bronzović iz Otočca i Ljuban Tunjić iz Plitvičkih jezera. Za medun su nagrade također osvojili Dragan Bukovac iz Otočca, Ljubomir Čanić iz Gospića i Jurica Starčević iz Gospića.


Poznata imena
U kategoriji najboljih mliječnih proizvoda nema previše novih imena. Svoju postojanu kvalitetu za sir škripavac osvojila je Sirana Kolačević i tako stekla šampionsku titulu. Šampionsku titulu priskrbio je i OPG Miškulin za kvalitetu voćnog jogurta pod imenom »Šumska fantazija«. Zlatne medalje osvojili su: sirana Vedrine za voćni jogurt od šljiva, sirana Vegium za sir škripavac, OPG Miškulin za skutu, sirana Kolačević za tekući jogurt, a sirana Vegium za novi okus jogurta stracciatella. U kvaliteti ličke base zlata su osvojili sirana Vedrine, sirana Vegium i sirana Kolačević.


U sklopu Jeseni u Lici jučer je otvorena najveća izložba autohtonih pasmina konja u Lici. Uzgajivači pasmina hrvatski hladnokrvnjak i hrvatski posavac su na izložbenom prostoru Stočne tržnice u Gospiću doveli 170 grla ovih plemenitih životinja. Nakon pozdravnih riječi predstavnika saveza uzgajivača ovih dviju pasmina, nazočne je u ime Ministarstva poljoprivrede, Odjela za stočarstvo, pozdravio Mato Čačić. Okupljeno mnoštvo posjetitelja i uzgajivača pozdravilo je govor župana Ernesta Pertyja.


Izloženo 170 grla


– Iznimno mi je drago što danas u Gospiću i Lici imamo prvu izložbu hrvatskog posavca. Nadam se da ćete i ovdje uživati gledajući ovaj segment Jeseni u Lici. Ovdje je danas izloženo 170 grla, što ovu izložbu čini najvećoj u našoj županiji i jednom najvećih u Hrvatskoj. Nastavljamo ulagati u sve segmente poljoprivrede i stočarstva. Želim da danas uživate u ovim prekrasnim grlima i izložbu proglašavam otvorenom – kazao je župan Petry.


Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja promoviralo je kampanju »Poslušaj glas prirode«, koju provodi s ciljem poticanja pozitivne promjene stavova i navika stanovništva, a u svrhu zaštite prirode i očuvanja bioraznolikosti. Posjetitelji su imali priliku informirati se i educirati o važnosti individualnih promjena navika te odgovornog ponašanja u svakodnevnom životu – savjesnog ponašanja radi sprečavanja uvođenja u prirodu invazivnih vrsta i držanja egzotičnih ljubimaca, smanjenja potrošnje prirodnih resursa, o modelima volontiranja za prirodu, itd. Svi zainteresirani su uz pomoć posebnih VR naočala mogli virtualno prošetati kroz izložbu Diverterra, a najmanji su za svoje znanje o prirodi i o tome kako zamišljaju da se odrasli trebaju odnositi prema prirodi dobili prigodne darove.


Ministrica Marija Vučković obišla Stočnu tržnicu


Ministrica poljoprivrede Marija Vučković obišla je Stočnu tržnicu pored Gospića gdje je pripremljena izložba autohtonih pasmina stoke. Pritom je izrazila zadovoljstvo smjerom kojim se razvija cijela manifestacija Jesen u Lici. Na izložbi autohtonih pasmina stoke najčešće vezanih uz hrvatsko podneblje posjetitelji su mogli vidjeti pasmine konja posavski i hrvatski hladnokrvnjak, goveda pasmine buša, ovce ličke pramenke, kao i brojne pasmine koza, svinja, magaraca… Uz Ličko-senjsku županiju kao glavnog organizatora ovaj dio Jeseni u Lici pomogla je Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu.