PD Zavižan

Obnovljena planinarska kuća na Mrkvištu

Dorotea Prpić

Foto PD Zavižan

Foto PD Zavižan

Kuća Mrkvište nalazi se na Velebitu nasred prostrane čistine, na važnom križanju cesta prema Štirovači i Alanu, a nekada je bila drvena lugarnica koju su senjski planinari preuredili i prilagodiliUnatoč korona uvjetima članovi senjskog Planinarskog društva »Zavižan« ne miruju. Ljeto su iskoristili za uređenje planinarske kuće Mrkvište u kojoj se često druže, a koja je zahvaljujući ovim radovima dobila novi krov.


Kuća Mrkvište nalazi se na Velebitu nasred prostrane čistine, na važnom križanju cesta prema Štirovači i Alanu, a nekada je bila drvena lugarnica koju su senjski planinari preuredili i prilagodili za potrebe planinara. Radovi su trajali petnaestak dana, bilo je angažirano dvadesetak ljudi s tim da je pet članova društva na Mrkvištu bilo stalno, a drugi su dolazili po potrebi.


Vrijeme im je uglavnom išlo na ruku, a radove su financirali vlastitim sredstvima i uz pomoć donatora.
»Velik broj naših članova odazvalo se pozivu za prikupljanje sredstava, a također želimo zahvaliti i tvrtkama Gramex Senj, Auto kući Zubak, konobi Kod Veska, Auto servisu Gogo te naročito Hrvatskim šumama, Šumariji Senj, koja nas uvijek podržava u našim akcijama.


Ovim putem bih se zahvalila našim malobrojnim muškim članovima, bilo ih je osam, koji su ovaj put odradili jako veliki posao, ali i ženskom dijelu koji je maksimalno pomagao, koliko tko zna i može«, kaže predsjednica PD-a Zavižan Senj Danijela Kremenić i dodaje kako su ih ovi radovi na kući Mrkvište poprilično financijski iscrpili te da bi im svaka donacija dobro došla.


Planinarska škola, pokrenuta proljetos još je uvijek na čekanju, ali s radom nastavlja uskoro. »Planinarska škola, koja je na žalost morala biti prekinuta zbog Covida 19, nastavlja s radom 1. listopada«, najavljuje predsjednica Kremenić