Pazi medo"

Najdulji europski zipline od najmanje ličke općine napravio neviđeni adrenalinski raj. Turista je kao u priči

Posjetitelji nam dolaze doslovno iz cijeloga svijeta, kaže Milorad Delić, načelnik VrhovinaVRHOVINE – Po broju stanovnika ovo je najmanja lička općina. Osim toga, riječ je uglavnom o starijoj populaciji, ali se oni mlađi nastoje izboriti za svoje mjesto pod »turističkim suncem«.


Pri tome joj svakako pomaže neposredna blizina NP-a Plitvička jezera i besprijekorno čist, šumarcima prošaran okoliš. Na području Vrhovina trenutno se nalazi oko 600 smještajnih jedinica visoke kvalitete, pri čemu svakako prednjači turistički resort Big Bear koji, osim vrhunskog smještaja, nudi lokalne delicije na ekološkoj bazi, ima odličan restoran, suvenirnicu i sve popratne sadržaje neophodne za vrhunski odmor.


Ekološka koncepcija


Načelnik Općine Vrhovine je Milorad Delić, jedan od pokretača izgradnje Sportsko-rekreacijskog centra Bijeli vrh, na lokalitetu gdje unatoč globalnom zatopljenju zimi uvijek ima dovoljno snijega. Vrhovine su malene, mahom je to ruralna sredina gdje se zadnjih godina turizam počeo intenzivno razvijati. Detalje nam je definirao načelnik Delić.
– Trenutno raspolažemo s dostatnim brojem postelja za goste i taj se broj učestalo povećava. Mnogo je i obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava koja su svoju proizvodnu djelatnost okrenula prema ekološkoj koncepciji. Uz cestu prema NP-u Plitvička jezera nalazi se mnoštvo štandova OPG-ova koji nude mliječne i mesne prerađevine, med, rakije, ljekovito bilje i mnoštvo preparata namijenjenih zdravlju.Naša najveća atrakcija već je godinama zipline »Pazi, medo« koji je duljinom od 1,7 kilometara najdulji u Europi. Posjetitelji nam dolaze doslovno odasvud, odnosno iz cijeloga svijeta.


Zime su u Lici malo dulje i hladnije nego li drugdje pa smo s radom žičare i ove sezone krenuli tek u svibnju. S obzirom na koronu i situaciju u svijetu, booking na ziplineu, iako se tek zahuktava, najavljuje dobru sezonu.


Sigurnost na prvom mjestu


Maksimalni dnevni kapacitet žičare »Pazi, medo« je oko 80 spustova jer nam je na prvom mjestu sigurnost korisnika. Vikendom se ukupno spušta oko 100 ljudi. Meni je žao, ali ponekad se stvore gužve pa svi ljubitelji adrenalina u krvi ne mogu dočekati svoj red. Zato koriste stijenu za penjanje koja je također u sklopu žičare, rekao nam je načelnik Općine Vrhovine Milorad Delić.Želite li se spustiti niz žičaru »Pazi, medo«, od mjesta okupljanja vozi vas kombi do mjesta polaska u šumovitoj glavici sela Rudopolje.


Ondje vas očekuje ekipa koja na vas montira posebnu sigurnosnu opremu i nakon radioveze s bazom (ciljem) dobiva dopuštenje za još jedan spust. Dionicu od 1,7 kilometara posjetitelj može snimati videokamerom ugrađenom u zaštitnu kacigu.


Oni koji su se spustili od Rudopolja do Vrhovina tvrde kako ne postoji sličan i svakako veličanstven osjećaj koji bi bio ravan lebdenju nad ambisom, uz lahor vjetra na licu.