Ekološki uzgoj u Smiljanu

Divovska mrkva iz Smiljana – ponos OPG-a Baričević

Marin Smolčić

Ivica Baričević na svom je imanju uzgojio mrkvu rekorderku

Ivica Baričević na svom je imanju uzgojio mrkvu rekorderku

Teška je nešto više od dva kilograma. U najdebljem dijelu plod je opsega 33 cm, a duljine 35 cm. Ljetos smo uzgojili bundevu od 35 koligrama. Važan je dobar prirodni gnoj, dosta vlage i okopavanje. Nema tu drugih tajni niti recepata, govori Ivica Baričević 


Već smo pisali o Obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu Baričević iz Smiljana. Vodi ga Ivica Baričević (54) koji s ukućanima na zemlji radi od „jutra do sutra“ i pri tome se nikada ne žali.


U ovo doba godine još je nešto ratarskih kultura ostalo na njivama. Svakoga dana u Smiljan dolaze kupci iz cijele Like, s Jadrana od Šibenika do Rijeke.
„Kvaka“ priče o ovom uspješnom OPG-u je ekološke naravi.


Krumpir kilaš uzgojen u Smiljanu

Krumpir kilaš uzgojen u Smiljanu


Baričevići u tretiranju povrća rabe isključivo stajsko i kokošje gnojivo. Bez kemije i sličnih supstrata. Na ukupno 3,5 hektara polja i nešto okućnice nema čega nemaju.


Nedavno smo svjedočili njihovom krumpiru-rekorderu teškom 1,12 kg, a jučer je pao novi rekord. Ivica s ponosom pokazuje mrkvu-diva.


-Teška je nešto više od dva kilograma. U najdebljem dijelu plod je opsega 33 cm, a duljine 35 cm. Ljetos smo uzgojili bundevu od 35 koligrama. Važan je dobar prirodni gnoj, dosta vlage i okopavanje. Nema tu drugih tajni niti recepata, govori Ivica Baričević.


Oko njega je prava riznica različitog povrća. Obitelj drži nešto peradi i devet svinja za tov. Njihove su svinje „gospodskoga roda“ i hrane se isključivo povrćem gdje valja izdvojiti bundeve i posebno tražene hokaido-tikve. A toga na ovom OPG-u doista ne nedostaje.


Golema bundeva uzgojena u Smiljanu

Golema bundeva uzgojena u Smiljanu