Skupština LSŽ

Milinović napao Petryja zbog “vožnje službenog BMW-a”, ovaj mu odgovorio: “‘Ko o čemu, Dado o poštenju”

Marin Smolčić

Župan Ernest Petry

Župan Ernest Petry

Sjednica je tek započela kada je Milinović odmah zatražio stanku od 10 minutaPod predsjedanjem Marijana Kustića održana je 13. po redu sjednica Županijske skupštine Ličko-senjske županije. Sjednica je održana u Velikoj vijećnici Grada Gospića, uz Dnevni red od 25 točaka.


Sjednica Županijske skupštine započela je Aktualnim satom, tijekom kojega su opet na vidjelo izašli animoziteti oporbene stranke LiPO predsjednika Darka Milinovića i većinskog HDZ-a. Sjednica je tek započela kada je Milinović odmah zatražio stanku od 10 minuta.


Nakon nastavka sjednice Darko Milinović je negodovao rekavši kako ovo tijelo još uvijek nema izabrane zamjenike predsjednika iz redova oporbe.
Ujedno je naglasio kako je proteklo razdoblje mandata župana Petryja proteklo „u neradu, lažnim obećanjima i vožnji službenog BMW-a“.


Milinovića je također zasmetala činjenica kako se za neka pitanja župan Petry nije obratio njemu, kao predsjedniku najveće oporbene stranke u Županiji.Dodao je kako se nadao da će na današnjoj sjednici biti popunjena ostala radna tijela. Tenzije je smirio predsjednik Skupštine Marijan Kustić i zamolio nazočne da minutom šutnje odaju počast preminulom Milanu Koliću, bivšem županu, i za dvoje pirotehničara nedavno stradalim prilikom razminiranja nedaleko od Čanka.


U nastavku sjednice postavljeno je nekoliko pitanja u sklopu Aktualnog sata. Darko Milinović je odmah na početku citirao Josipa Broza Tita rekavši kako se „ne možemo držati poslovnika k’o pijan plota“.


– Sedam Skupština vam je nelegalno. Hoćete li da za to pokrenem upravni spor?!? Ja sam naveo precizna pitanja županu, a meni se spočitava kome su ta pitanja postavljena. Jedno pitanje je iz kriminaliteta, jedno iz gospodarstva i jedno iz društvenih djelatnosti, rekao je Milinović.Župan Ernest Petry zaključio je ovaj Milinovićev nastup riječima „dosta je više kaubojštine, što se mene tiče.“


– Dosta je i manipulacija sa Skupštinom i zloupotrebljavanjem pozicije člana Skupštine. Ovim zahtijevam da se svaki član Skupštine drži Poslovnikau članku 98. stavak 3. gdje je točno propisano kako se postavljaju pitanja na Aktualnom satu.


Po tom pitanju ovdje je dosta glumatanja i želim da prestane ovaj cirkus. A gospodina Milinovića kao dugogodišnjeg člana županijske Skupštine i župana u jednome mandatu molim da ubuduće poštiva procedure rada Skupštine, a ne da od ovoga tijela radi teatar, zaključio je župan Petry.


Budući je Milinović nastavio s dobacivanjima i uvredama Petry mu je samo odgovorio “’ko o čemu-Dado o poštenju“.


Ante Dabo (LiPO) zanimao se za koncesijski Ugovor za plažu Zrće kod Novalje, tvrdeći pri tome kako je aktualni koncesionar izašao iz koncesijskog Ugovora.


– Koncesionar se ne pridržava dijelova Ugovora i odredbi o korištenju plaže Zrće, ustvrdio je Dabo koji se zanimao i s aktivnostima vezanim uz OŠ Novalja, iz Programa oporavka i otpornosti jer je u planu bila dogradnja te škole.


Pročelnica Odjela za gospodarstvo Ana Rukavina Stilinović govorila je o plaži Zrće.


– Na zadnjoj sjednici Skupštine bilo je riječi koncesiji za tu plažu. Izvješća ste dobili i sve što je unutra napisano stoji. Od koncesionara na Zrću se traži nova geodetska izmjera i da se Županiji dostavi izvješće, a zadnji rok je 1. travnja.


Čim taj dio posla bude obavljen mi ćemo biti pismeno obavješteni od strane posebnog Povjerenstva, odgovorila je pročelnica Rukavina Stilinović.


Na pitanje vezano uz školstvo više je rekla zamjenica župana Jasna Orešković Brkljačić.– Što se tiče OŠ u Novalji cilj dogradnje objekta je rad škole u jednoj smjeni. Za taj projekt je već izrađena projektna dokumentacija i samo čekamo natječaj da bismo taj projekt mogli aplicirati. Ovaj postupak trebao bi se okončati do konca ove godine, rekla je Jasna Orešković Brkljačić.


Darko Milinović se opet umiješao u razgovore rekavši kako je pročelnica Rukavina-Stilinović nema pravo odgovora, jer je to protivi Poslovniku.


Ozbiljniji ton u nastavku Aktualnog sata dao je Danijel Tušak (nezavisni) koji čestitao svima koji su pomogli da je u OB Gospić prošloga tjedna otvori Senzorna soba.– Ova Senzorna soba je jedan dobar početak jer na području Gospića i Otočca imamo 100-tinjak djece s poteškoćama u razvoju, u dobi od rođenja do sedam godina.


Zato smatram da u terapeutske sadržaje moramo uložiti još više sredstava kako naša djeca za te potrebe ne bi morala putovati u veće centre.


Budući je župan Petry najavio nova ulaganja zanima me hoće li se to odraziti i na djecu s poteškoćama u razvoju, pitao je Tušak.


U svojem odgovoru župan Petry se zahvalio Danijelu Tušaku na čiju je incijativu i pokrenut cijeli postupak oko otvaranja i opremanja Senzorne sobe u Gospiću.


– Ponosan sam što se nalazimo među šest Županija s ovakvim sadržajem. Mi kroz proračunska sredstva maksimalno subvencioniramo rad dviju Udruga koje okupljaju roditelje čija djeca imaju problema s razvojem.


Kako sam doznao, tu sobu može koristiti 60-ak djece, potrebe su veće i mi s ovim projektom svakako ne mislimo stati, odgovorio je župan Petry.


Danas su usvojene brojne zanimljive točke od kojih vrijedi naglasiti donošenje Odluke o raspoređivanju sredstava za financiranje političkih stranaka zastupljenih u Županijskoj skupštini Ličko-senjske županije za 2023. godinu, donošenje Odluke o davanju suglasnosti za sklapanje Ugovora o sufinanciranju Projekta «Centar za gospodarenje otpadom Babina Gora» u 2023. godini, donesena je Odluka o kriterijima i mjerilima za utvrđivanje bilančnih prava za financiranje minimalnog financijskog standarda javnih potreba osnovnog i srednjeg školstva Ličko-senjske županije u 2023. godini, donesena je Odluka o minimalnim financijskim standardima, kriterijima i mjerilima za decentralizirano financiranje Doma za starije osobe Ličko-senjske županije u 2023. godini, Odluka o kriterijima, mjerilima, načinu financiranja i rasporedu sredstava za decentralizirane funkcije zdravstvenih ustanova Ličko-senjske županije u 2023. godini.