NAKON 29 GODINA

Održan planinarski pohod u spomen na lovinački zbjeg, ratnu epopeju koja se ne smije zaboraviti

Marin Smolčić

Foto PD „Željezničar“

Foto PD „Željezničar“

U spomen na ovaj podvig već više godina planinari i hrvatski branitelji obilježavaju taj događaj. Tako je i danas gotovo 400 sudionika iz cijele Like, Zadra, Rijeke i Zagreba pošlo „Tragom zbjega lovinačkog kraja“LOVINAC – Prošlo je 29 godina od dana kada su branitelji lovinačkog kraja poduzeli jednu od najtežih pothvata u Domovinskom ratu. Da bi spasili stanovnike Lovinca, Svetog Roka i okolnih mjesta organizirali su izvlačenje oko tisuću ljudi iz neprijateljskog okruženja.


Jedini preostali slobodni put vodio je preko Velebita. Nakon tri dana hodanja kozjim stazama po divljini uspjeli su se spustiti u Starigrad Paklenicu. Tada su gotovo sve europske novinarske agencije prenijele ovu vijest i još jednom osudile agresiju na Hrvatsku.


U spomen na ovaj podvig već više godina planinari i hrvatski branitelji obilježavaju taj događaj. Tako je i danas gotovo 400 sudionika iz cijele Like, Zadra, Rijeke i Zagreba pošlo „Tragom zbjega lovinačkog kraja“.


Foto PD „Željezničar“
Zbog nemilosrdnog razaranja koje su pretrpjeli Lovinac, Sveti Rok i okolna mjesta u jesen 1991. godine tamošnji hrvatski branitelji odlučili su 24. rujna iz gotovo potpunog neprijateljskog okruženja spasiti oko tisuću žitelja. Nakon trodnevne herojske epopeje sudionici toga zbjega uspjeli su se domoći slobodne teritorije. Svi oni koji tada nisu željeli ili nisu mogli napuistiti domove ubijeni su i spaljeni zajedno sa svojim kućama.


Na 29. obljetnicu Lovinačkog zbjega članovi Planinarskog društva „Željezničar“ iz Gospića i Udruga hrvatskih dragovoljaca iz Lovinca danas na području Južnog Velebita podno Svetog brda održali zajedničku manifestaciju pod nazivom  „Tragom zbjega lovinačkog kraja“.


Foto PD „Željezničar“


Ovaj planinski pohod pokrenulo je Planinarsko društvo Željezničar još 2008. godine, a počasnu manifestaciju poginulim braniteljima na Velebitu SJP Grom iz Karlovca i Planinarsko društvo „Gora“ iz Zagreba 2018 godine.


Na Velebitu su za vrijeme Domovinskog rata glavne strateške položaje držale specijalne postrojbe MUP-a i Velebitske satnije gdje je na obrambenim zadacima poginuo velik broj hrvatskih branitelja. Zato su prije tri godine SJP „Grom“ iz Karlovca u suradnji s Planinarskim društvom „Gora“ iz Zagreba počeli odavati počast poginulim braniteljima na Velebitu na način organiziranog pohoda koji je završavao svetom misom kod Jurjević stanova. Planinarima koji imaju tri i više pohoda dodijeliti će se prigodne značke.


Foto PD „Željezničar“


Zbog epidemioloških problema pohod nije počeo s okupljanjem u određeno vrijeme iz jednog mjesta, nego je svaka grupa ili pojedinac dolazio iz više različitih pravaca: Bunovac, Egeljac, Mali Halan, Libinje, Paklenica… Nakon pohoda na Sveto brdo, krajnju kotu današnje manifestacije kod Jurjevića stanova održana je u komemoracija za sve poginule i preminule branitelje Velebita.