Kuća Velebita

“Liftom” u čudesni svijet jama: Centar za posjetitelje u Krasnu odsad otvoren svaki dan

Dorotea Prpić

Postav se proteže na četiri etaže i obuhvaća nekoliko tematskih cjelina koje se međusobno isprepliću kako bi se što bolje pokazalo bogatstvo Velebita i njegova raznolikost, a osobita atrakcija je iskustvo ulaska u jamu posebnim »liftom«Centar za posjetitelje Kuća Velebita odsad je otvorena svaki dan od 8 do 16 sati, poručuju iz Nacionalnog parka Sjeverni Velebit koji upravlja Kućom. A interes posjetitelja ne jenjava.


Kuća Velebita je posjetiteljski i informacijski centar za posjetitelje NP-a Sjeverni Velebit, a smještena je u Krasnu, jednom od naših najvećih planinskih naselja. Kao prepoznatljiv, moderan i atraktivan sadržaj omogućuje prezentaciju prirodnih i kulturnih vrijednosti Parka tijekom cijele godine, što je značajno posebno zimi, kada se u Park ne može.


U Kući Velebita može se saznati više o klimi, vrstama i staništima, kulturnoj baštini, geologiji i podzemlju Sjevernog Velebita. Naglasak je stavljen na duboke jame kao na posebnu osobitost Parka. Posjetitelji mogu vidjeti proces nastanka jama, saznati detalje o povijesti i tehnikama njihova istraživanja, a može se vidjeti i specifičan životinjski svijet podzemlja. Osobita atrakcija je iskustvo ulaska u jamu kroz poseban »lift«.


»Izlet« kroz četiri etaže
Postav Kuće Velebita proteže se na četiri etaže i obuhvaća nekoliko tematskih cjelina koje se međusobno isprepliću i prožimaju kako bi se što bolje pokazalo bogatstvo Velebita, njegova raznolikost te kulturna i prirodna vrijednost.U središtu priče je čovjek i njegov direktan i indirektan utjecaj na prirodu i prirodne vrijednosti. U prošlosti su stanovnici Velebita živjeli nomadskim načinom života, krčili su šumu, napasali stoku, gradili kamene nastambe – pastirske stanove i suhozide te na taj način stvarali nova staništa – travnjake, lokve i slično, te utjecali na brojnost vrsta biljnog i životinjskog svijeta.


U Kući Velebita nalazi se nemali dio te raznolikosti, razni kukci, ptice, velike zvjeri, endemične biljne vrste prilagođene ekstremnim životnim uvjetima… No vrijednost ove planine nije samo u brojnosti biljnih, životinjskih vrsta te vrsta gljiva, već i u njezinoj krajobraznoj raznolikosti.


Razlog tome su mnogobrojni površinski krški oblici, a neki od njih su ponikve, grede, kukovi, škrape…


Tajne podzemlja


»No ono što je najvrednije, nalazi se zapravo u podzemlju i većini je posjetitelja nedostupno.


To su naše duboke jame u kojima obitava čitav jedan posebni svijet specifične faune koja se morala prilagoditi životu u konstantnom mraku.


I opet je čovjek taj kojeg je to podzemlje konstantno intrigiralo pa je počeo detaljnije istraživati mračni svijet koji nas još uvijek fascinira i iznenađuje ponekom novootkrivenom životinjskom vrstom. Na trenutak postanite speleolog i zajedno s nama istražite Lukini jamu u Kući Velebita« – poručuju iz Nacionalnog parka Sjeverni Velebit.


Oštećena Premužićeva staza


Na Premužićevoj stazi je ovih dana utvrđeno znatno oštećenje rubnog kamena, i to na četvrtom kilometru od ulaza na stazu iz smjera Zavižana. Prolaz je moguć, ali je potreban pojačan oprez dok se ne izvrši hitna sanacija oštećenja.