OPG Šop

Lička šljiva sorte “čačanka” sve je traženija. Najveći su joj neprijatelji mraz i tuča

Marin Smolčić

»Čačanke« su se ovdje odlično udomaćile - Dragan Šop / Foto M. SMOLČIĆ

»Čačanke« su se ovdje odlično udomaćile - Dragan Šop / Foto M. SMOLČIĆ

Dvije godine zaredom mraz nam je uništio šljive u doba cvjetanja, a stradale su nam i maline. Ove godine je za sada dobro, samo da nam voće po ljeti ne potuku led i tuča – oprezan je Dragan ŠopGOSPIĆ – Odnos prema ruralnim područjima Like znatno se promijenio. Tome svjedoči činjenica da na ovim prostorima raste broj obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava i uvelike je premašio brojku od 5.000.


Ovo ujedno znači veću proizvodnju hrane na ekološki način i zadržavanje mladih ljudi na zemlji.


Uz domaće OPG-ove sve je istaknutiji broj mladih obitelji koje su se doselile iz drugih dijelova Hrvatske i angažirale u poljoprivrednoj proizvodnji ili s drugim sadržajima na području Gračaca, Lovinca, Udbine, Plitvičkih Jezera i Gospića.
Obitelj Dragana Šopa, 49-godišnjeg poduzetnika iz Starog Ličkog Osika nedaleko od Gospića, već se godinama bavi uzgojem voća.


Atribut »uspješno« treba u ovoj priči koristiti s oprezom.


Obilazeći Draganov voćnjak šljiva sorte »čačanka«, doznajemo da je unatrag dvije godine u rano proljeće sve uništio i zabijelio mraz. Dok su voćke bile u cvatu.


Nije ostalo ni za ptice


– Na voćkama nije ostalo plodova niti za pticu, a kamoli za čovjeka ili za plasman na tržište. U ovo vrijeme temperature zraka su po danu bile odlične, uz česta sunčana razdoblja.


Onda je lani koncem travnja jutro osvanulo s -17 stupnjeva. Sve je bilo bijelo od mraza. Danju sunce izmami cvjetove na voćkama, a onda sve to »ubije« mraz. I tako dvije godine zaredom.


Stradale su nam i maline, iako one cvjetaju malo kasnije. Lika k’o Lika: u istom malinjaku dio grmova smještenih u dolini je bio rodan, a one na malo višem području nisu imale niti ploda.


Ove godine je za sada dobro, a takve su i prognoze vremena. Samo da nam voće po ljeti ne potuku led i tuča. Taj rizik uvijek postoji – oprezan je vrijedni Dragan, poduzetnik čije plodove su puno puta kušali i hvalili žitelji Rijeke, Zagreba, Zadra i mnogih dijelova Like. Posebno je kupcima draga šljiva sorte »čačanka«.


– »Čačanke« su se ovdje odlično udomaćile i sve im odgovara. Klima i tlo. Osim mraza u vrijeme cvjetanja. Imamo posađeno 500 stabala koja su sada u punoj snazi i starosti od 16 godina.


Kada urod bude dobar, poberemo oko 25 tona vrhunskog ploda. Osim navodnjavanja, stabla svake godine treba obrezivati i nagnojiti stajskim gnojivom. Tek tada šljive rode, imaju zdrav i ukusan plod.


Prerada šljiva


A plasman? Lako je takav ekološki urod plasirati na tržište. Nešto ide na tržnice velikih gradova, dio prodam prerađivačima za pekmez, za rakiju ili nešto treće.


Od ove godine ćemo i sami započeti s preradom šljiva. U Lici nemate niti jedan pogon za sušenje šljiva pa ćemo se pomalo okušati i u tome – naglašava Šop.


OPG Šop ima nasade voća na četiri hektara. Imaju posađeno 100 stabala trešanja, 7.000 grmova malina i 5.000 komada nasada jagoda.


Sva je vegetacija u Lici ovih dana doslovno eksplodirala. Tijekom sazrijevanja voća u počesto sušnim ličkim ljetima OPG Šop svoje uzgojene poljoprivredne kulture ne ostavljaju na milost i nemilost vremenskim (ne)prilikama.


Posvuda su uveli navodnjavanje »kap po kap«, rabeći pritom najviše ekološke standarde. Polijevanje obavljaju isključivo kišnicom prikupljenom u staroj »šterni« ili na okapnicama smještenim uz svoja polja.


Zdravije je i jeftinije. Tako povremene ekstremne suše ne mogu desetkovati njihove nasade šljiva, trešanja, malina ili jagoda. Plodovi su izdašni i potpuno ekološki zdravi.


Kako Dragan Šop voli reći: »Ako nešto uzgajaš, moraš mu dati reda!«.