Potraga za sezoncima

“Jadran je Divlji zapad, šljaka je robijaška, a cijene čista pljačka”: Mladi konobar objasnio zašto neće na sezonu

Marin Smolčić

Ilustracija / Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Ilustracija / Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Plaće su skromne, spava se u nekakvim sklepanim garsonijerama, rekao nam je mladi konobar JureGOSPIĆ U dvorani Pučkog otvorenog učilišta „Dr. Ante Starčević“ održana je danas svečana dodjela svjedodžbi učenicima srednje Strukovne škole Gospić. Generacija učenika 2021./2022. je u  nazočnosti  roditelja, profesora i predstavnika Ličko-senjske županije danas  primila 99  svjedodžbi za struke: automehaničar, elektrotehnika i računalstvo, ekonomija, turizam i ugostiteljstvo, promet i logistika, zdravstvo i socijalna skrb.


Ravnateljica škole Barbara Tomljenović Jurković istaknula je u svojem govoru splet okolnosti u kojima se školovala ova generacija.


S promocije u Gospiću / Foto: M. SMOLČIĆ

-Tek ste prije nekih mjesec dana napustili školske klupe. Ostale su brojne uspomene na vaše učenje i odrastanje, u vremenima koja ne priliče vašim vršnjacima. Bili ste dio najduljeg štrajka u povijesti prosvjetnih djelatnika. Tek što ste se vratili u školu korona vas je otjerala doma. Umjesto povratka u školu pojaile su se alfe, bete, omikroni… Vi ste ipak srčani mladi ljudi, uspjeli ste  i zato sam neizmjerno ponosna što smo danas zajedno ovdje. Bravo! Ponekad smo svi mi bili strogi prema vama, ali samo zato što smo vas pripremali za sljedeću životnu stepenicu i izazove koji slijede. Hvala vašim  roditeljima na odličnoj suradnji i razumijevanju, hvala vašim razrednicima. Nastavte dalje učiti, nastavite se usavršavati, nastavite maštati i ne zaboravite: Slijedite svoje snove, ne tuđe. Sretno vam bilo, rekla je ravnateljica Barbara Tomljenović Jurković.


  Nakon svečanosti smo upitali jednog učenika što će činiti dalje? Konobar Jure govori:


-Malo kupanja u Karlobagu, pa sport, TV, bicikl… Mogao bih, ali neću konobarit na moru. Tamo je Divlji zapad. U oglasima vlasnici restorana nude jedno, a u praksi to baš i nije tako. Ne postoji radno vrijeme jer se „rmba“ NON-STOP. Plaće su skromne, spava se u nekakvim sklepanim garsonijerama, a šljaka je robijaška. Zato da bi vlasnici mogli ne radit do sljedeće sezone. Cijene su čista pljačka i na kraju se konobari svađaju s gostima i opravdavaju  ove „deračine“. Mene neće vidit, kategoričan je jedan netom školovani konobar..