Povijesni simboli

Dva topa bit će postavljena ispred Velikih vrata u Senju

Dorotea Prpić

Foto Dorotea Prpić

Foto Dorotea Prpić

Do sada je obnovljeno 15 topova, a do završetka projekta preostalo nam je izvaditi i tri topa iz Svete Jelene koja je bila obližnja luka spasa – kaže savjetnik-koordinator za kulturu i društvene djelatnosti u Gradu Senju Mislav BilovićSENJ – Ispred senjskih Velikih vrata priprema se prostor na kojem će uskoro biti postavljena dva topa. Radi se o topovima izvađenih iz senjske rive, a njihovo postavljanje dio je projekta njihove obnove koji se sustavno provodi već desetak godina.


Topovi su svojevremeno služili za obranu Senja od osmanlijskih i mletačkih napada, a stari su oko 200 godina. Početkom 19. stoljeća bili su ukopani u gradsku rivu, čime je označen prestanak njihove funkcije u obrani grada i rata te kao poruka mira. Danas ih je većina izvađena i dio je postavljen na nekim povijesnim mjestima, poput Parka senjskih književnika, na Mađarskoj rivi, oko tvrđave Nehaj, parkiralištu uz hrvatsku zastavu…


Projekt restauracije senjskih topova započet je 2009. godine, a vođen je stručnim smjernicama Gradskog muzeja i nadležnog Konzervatorskog odjela.
– Ova dva novorestaurirana topa koja će se postaviti kod Velikih vrata zaokružit će i obnovu ovog prostora jer se do sljedeće turističke sezone očekuje da će biti postavljena i replika nekadašnjih vrata pa će topovi »simbolički« braniti ulaz u starogradsku jezgru. Postavu obnovljenih topova na lokacijama diljem grada i građani i turisti su prilično dobro prihvatili. Do sada je obnovljeno 15 topova, a do završetka projekta preostalo nam je izvaditi i tri topa iz Svete Jelene koja je bila obližnja luka spasa, a vjerujemo da će nas i nadalje u ovom projektu podupirati Ministarstvo kulture – kaže savjetnik-koordinator za kulturu i društvene djelatnosti u Gradu Senju Mislav Bilović koji je i idejni začetnik projekta o obnovi senjskih topova koji danas više ne čuvaju grad od napada već bogatu senjsku povijest od zaborava.