"Jedno srce, jedna duša"

“Da se ne zaboravi”: Hrvatski branitelji na hodnji od Vukovara do Dubrovnika stigli u Gospić

Marin SmolčićU sklopu projekta pod nazivom “Jedno srce, jedna duša – od Vukovara do Dubrovnika” skupina hrvatskih branitelja provodi hodnju od istoka do juga Hrvatske i to već treću godinu zaredom. Ovom su prilikom danas posjetili i Gospić.


Kako je došlo do ove hvale vrijedne inicijative, rekao nam je hrvatski branitelj Tomislav Basa:


“Naš kolega Nenad Kamenar prije tri godine dao je inicijativu da se krene pješke od Vukovara do Pelješkog mosta, što je značilo povezati Hrvatsku.
Nakon toga Udruga hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata Krapinsko-zagorske županije uključuje se u projekt i vodi projekt zajedno sa 104. brigadom, Pumama i zajedno sa 156. brigadom iz Makarske.


Ove godine smo krenuli iz Vukovara, kao i lani i preklani na Dan državnosti 30. svibnja i ove godine ćemo uz Božju pomoć doći u Dubrovnik na Srđ, 1. srpnja, navodi Basa.Branitelje su na njihovom putu u Gospiću dočekali povjerenik Vlade RH za obavljanje poslova iz nadležnosti gradonačelnika Grada Gospića, povjerenik Josip Brozičević i tajnik Slaven Stilinović.


Zajedno su paljenjem svijeća odali počast poginulim braniteljima ispred Spomenika poginulim hrvatskim braniteljima i civilnim žrtvama Domovinskog rata na Trgu Alojzija Stepinca.


Na ovaj način branitelji pridonose promicanju vrijednosti Domovinskog rata, domoljublja i zajedništva, koje ih vode i na ovoj zahtjevnoj hodnji.


Projekt zajedno provode Udruga hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata Krapinsko-zagorske županije i Udruga veterana 104. brigade ZNG Varaždin te Udruga veterana 7. gardijske brigade Puma.


Tijekom trase duge više od 1.100 kilometara sudionici hodnje i njihova pratnja odaju počast poginulim hrvatskim braniteljima i žrtvama iz Domovinskog rata kod brojnih spomen-obilježja na putu kojom prolaze pod motom “Da se ne zaboravi”.