BOŠT

Baške Oštarije Trail: Odličan recept za rekreaciju, druženje i uživanje u ličkoj prirodi

Marin SmolčićBaške Oštarije Trail jedina je utrka koja povezuje najatraktivnije dijelove Srednjeg Velebita, lički dio Velebita sa onim primorskim jer su se staze i danas trčale uz spektakularni pogled na Karlobag, Pag i cijeli Velebitski kanal. Nadomak Hostela Baške Oštarije na startnoj liniji okupili su se svi natjecatelji da bi se nakon nepuna dva kilometra kod planinarske staze za vrh Kiza razdvojili na dvije staze: Četiri vrha duljine 11 km, s usponom od + – 750 m i staza Family time duljine 7 km, uz uspon +- 150 m. U ovogodišnjoj utrci startalo je 138 natjecatelja iz Hrvatske, Norveške i Njemačke


Uoči starta natjecatelje i brojnu publiku pozdravio je Marko Pražić, predsjednik AK „Velebit 2001“. Dionice s prelijepim pogledima na Velebit i Primorje trčali su vremešni sportaši, ljudi u najboljim godinama, djeca i kućni ljubimci. Ovakve prigode ne propušta niti Joso Hećimović iz Gospića, jedini natjecatelj koji ovakve utrke savladava trčeći na štakama. Organizatori su na obje dionice za takmičare imali pripremljenu okrjepu, vodu i voće, pratili su ih timovi GSS-a i sanitetsko vozilo. Obje staze prolazile su preko vidikovca „Kubus“ na gotovo 1000 metara nad morem. Utrku je pri kraju „garnirala“ ljetna kiša na koju se nitko nije obazirao.


Bila je to još jedna utrka u kojoj su svi sudionici pobjednici. Ipak, stazu duljine 11 kilometara prvi je prošao Dane Opara iz HPD Mosor, s vremenom 1:13:24, dok je Filip Radoš iz Korenice bio najbolji na stazi Famili Time duljine 7 kilometara.
Sve sudionike je nakon utrke čekao ručak, grah i sarma, pivo, sokovi i štrudla. Pobjednika staze “Četiri vrha” očekuje nagrade u obliku bona za kupovinu sportske opreme u iznosu od 150 eura. Sponzor i generalni pokrovitelj ovogodišnjeg BOŠT-a je Općina Karlobag.