Druga faza aktivnosti

“Ličke pastirske igre”: Oživjet će škola u selu Mušaluk pored Gospića!

Marin Smolčić

snimio Marin Smolčić

snimio Marin Smolčić

“Projekt Mušaluk” zamišljen je kao odgojno-obrazovno-kreativna cjelina, odnosno kao suvremen i moderno opremljen obrazovno – kulturni centar, što je osim odgojno-obrazovne funkcije ujedno i izvanredna prilika za domaće i međunarodne suradnje, dijeljenja iskustava, susreta i prijateljstava djece s ovog područja i drugih krajeva Hrvatske i Europe.GOSPIĆ – U OŠ dr. Franje Tuđmana Lički Osik uvijek je živo i veselo! Takav se ambijent dolaskom ljepših dana preselio i izvan školske zgrade. Učenici razredne i predmetne nastave su imali prilike sudjelovati u igraonici “Ličke pastirske igre” koje su prezentirane u sklopu druge faze aktivnosti “Projekta Mušaluk”, a koje će se provoditi ovo ljeto kao igraonica-zabavaonica u prostorijama i dvorištu Područne škole Mušaluk i OŠ dr. Franje Tuđmana Lički Osik. Kako nam je pojasnio ravnatelj škole Antonio Milinković u općoj depopulaciji Like iz sela Mušaluk napokon stižu dobre vijesti.


snimio Marin Smolčić


– U tome mjestu zadnjih godina se povećao broj djece. Školska zgrada je renovirana i spremna za rad. To upisno područje nam je u smislu broja djece sve bolje pa uskoro namjeravamo i ondje pokrenuti školsku nastavu koja je u prekidu od 2009. godine. U ovoj fazi projekta Mušaluk provodili smo pastirske igre koje su vodili naši školski “pastiri”: učitelj tjelesne kulture Ivica Valentić i Suzana Bunčić, asistentica u nastavi, koji su se za ovu priliku “sredili” sasvim prigodno odjenuvši narodnu nošnju te na taj način dočarali duh nekih prošlih vremena.
Uz mnogo smijeha i navijačkih povika, djeca su se okušala u sljedećim igrama: utrka u vrećama, utrka nošenja jaja u žlicama i vuča konopa. Cilj ove igraonice je približiti, opisati i upoznati djecu s jednostavnijim načinima provođenja slobodnih trenutaka iz nekih minulih vremena kada su se njihovi vršnjaci zabavljali na mnogo jednostavniji, prirodniji i uglavnom zdraviji način, nego li se oni zabavljaju danas. Jedan od ciljeva igraonice je upoznati djecu s načinom života i kulturom življenja ličkih pastira, s alatima koje su izrađivali, raznim glazbalima, s elementima igre koji koriste isključivo prirodne resurse. Osim navedene aktivnosti ličkih pastirskih igara u PŠ Mušaluk, učiteljska radna skupina OŠ dr. Franje Tuđmana Lički Osik pod vodstvom pedagoginje Ivane Đapić priprema bogati program drugih dječjih aktivnosti kojima ćemo djeci s gospićkog i šireg područja omogućiti zabavnije ljeto, a i priliku da nešto novoga nauče, razviju svoje interese i vještine, napominje ravnatelj škole Antonio Milinković.


foto: Marin Smolčić


 
“Projekt Mušaluk” zamišljen je kao odgojno-obrazovno-kreativna cjelina, odnosno kao suvremen i moderno opremljen obrazovno – kulturni centar, što je osim odgojno-obrazovne funkcije ujedno i izvanredna prilika za domaće i međunarodne suradnje, dijeljenja iskustava, susreta i prijateljstava djece s ovog područja i drugih krajeva Hrvatske i Europe. Obnova i rekonstrukcija stare zgrade PŠ Mušaluk financirana je iz vlasitih sredstava OŠ Lički Osik, kojima će biti pridružena sredstva lokalne samouprave, a za su mještani i pedagozi uvjereni da će prepoznati kapacitet revitalizacije PŠ Mušaluk. Sama obnova krenula je inicijativnom Marijane Orešković, voditeljice ovog projekta i računovodstva škole, koja je prepoznala kapacitet PŠ Mušaluk čiji je učenik i ona sama bila, a u cijelu priču utkana je i želja da školom u Mušaluku ponovo jednoga dana odzvanjaju dječji glasovi i koraci.


foto: Marin Smolčić


Prva faza ovog projekta upravo se privodi kraju jer su većinski radovi sanacije uglavnom odrađeni, a život PŠ Mušaluk nastavlja se u ljetnom ruhu i to bogatim programom aktivnosti za djecu raznih uzrasta. Jedna od novosti bit će zapravo arhaična znanja i vještine nekadašnje ličke djece. Osim pastirskih igara na čistom zraku, organizatori će kroz ovaj projekt nastojati djecu naučiti neke male vještine i znanja koje nemaju previše veze s mobilnom telefonijom i uređejima bez kojih današnji klinci danas ne mogu. Kako za nekoliko minuta načiniti vlastitu sviralu od komadića vrbovog drveta, ili kako se pravi mala vodenica, svirala od stručka maslačka, kako se glasaju pojedine ptičje vrste, koje su biljne vrste otrovne, a koje jestive-tek su neke tajne potpuno nepoznate današnjim generacijama.