DJEČJE GRADSKO VIJEĆE

Lana Golubović nova je dječja gradonačelnica Opatije

Aleksandra Kućel Ilić

Foto A. KUĆEL ILIĆ

Foto A. KUĆEL ILIĆOPATIJA – Lana Golubović je nova dječja gradonačelnica Opatije i na toj će funkciji ostati dvije godine. Odlučili su to tajnim glasovanjem dječji vijećnici, nakon što je na današnjoj konstituirajućoj sjednici oformljen XIV. saziv Dječjeg gradskog vijeća Grada Opatije, također na mandat od dvije godine. Novoizabrana dječja gradonačelnica, učenica petog razreda je osvojila naklonost svojih mladih kolega dobrim idejama, željama da Opatija dobije bazen, obnovljeno nogometno igralište i dječji gradski vrt, a svoju je kampanju predstavila motom “da zajedno budemo ponos Opatije”. Naglasila je da poštuje različitosti i to potkrijepila simboličnim darom za sve vijećnike – srcem u različitim bojama.


Imala je i sedmero protukandidata i mora se reći da je svaki od njih na svoj način bio zanimljiv i kroz svoju viziju kako poboljšati Opatiju, zapravo zadao i pravi zadatak za odrasle, za one koji nešto od tih ideja mogu pokušati realizirati. Za dječje gradonačelničko mjesto su se još kandidirali i Ante Fantov, Marija Josipović, Paola Petrović, Erik Bašan, Damian Kolega, Ema Stilin i Zita Kunić, djeca koja čine redove XIV. saziva DGV-a Opatije. Uz gradonačelnicu Golubović, u DGV-u su još i Mihael Šorić, Erik Golubović, Veronika Vujičić, Adrian Alempijević, Leon Malič, David Šobot, Zvane Turina, Neva Kulušić i Lucija Čerina. Petnaestero je dječjih vijećnika iz opatijske osnovne škole, a dvoje iz lovranske, no žive na području Grada Opatije.

Konstituirajuću sjednicu je vodila predsjednica DGV-a Petra Peloza, a svim mladim naraštajima koji su u danima djetinjstva odlučili saznati kako funkcionira svijet demokracije čestitali su i poželjeli im uspješan rad opatijski gradonačelnik Fernando Kirigin i njegova zamjenica Kristina Đukić. Svi su nazočni vijećnici svečano prisegnuli, a nakon što su većinom glasova odabrali gradonačelnicu, održani su još jedni izbori, također tajnim glasovanjem. Naime, birala se tema mandata četrnaestog saziva DGV-a, a novoizabrani vijećnici su odlučili da će to biti tema “Pružam ti ruku – zajedničke aktivnosti s djecom s teškoćama u razvoju”. Dvije teme koje nisu dobile dovoljno glasova bile su “Djevojčica ili dječak, što to mijenja?” i “Klimatske promjene – zaštitimo dječja prava”.