6.300 leksikografskih jedinica

Krsto Zoričić – autor obimne edicije u 101. godini života: »Grad Novi Vinodolski – Prilozi za biografski leksikon«

Franjo Deranja

Krsto je godine umirovljenja proteklih desetljeća iskoristio za ostvarenje davne želje pa upotrijebio svoju sklonost publicistici i istraživanju da bi napisao novljanski biografski leksikon.NOVI VINODOLSKI – Malo je autora, pisaca i publicista, koji se mogu pohvaliti da su svoju prvu obimniju knjigu – prvu, a ne posljednju – objavili u 101. godini života! Krsto Zoričić upravo se time može podičiti: objavio je novljanski biografski leksikon naslovljen s »Grad Novi Vinodolski – Prilozi za biografski leksikon«, a 6. studenoga napunit će 101. godinu života!


Leksikon obuhvaća 6.300 leksikografskih jedinica, podataka za pojedine Novljane i žitelje Novog Vinodolskog, podataka o pojedincima i njihovim obiteljima, članovima obitelji, supružnicima i djeci. U leksikonu je mjesta našlo 1.200 osoba.


Autor Krsto Zoričić, Novljanin je, a rođen je u ovom gradu Vinodolskog zakona i obitelji Mažuranića 6. studenoga 1919. godine. U rodnom gradu Novom završava osnovnoškolsko obrazovanje, a Trgovačku akademiju u Zemunu. Nakon izlaska iz ustaškog zatvora sklanja se u Novom Vinodolskom do odlaska u partizane.


Krsto Zoričić, snimio Franjo Deranja
Nakon rata radio je u Rijeci, a od veljače 1946. zapošljava se u Saveznom ministarstvu vanjske trgovine i odlazi radi posla u Trst i Milano, kao predstavnik tog ministarstva. Bio je tajnik jugoslavensko-talijanske trgovinske komore. U studenome 1946. Krsto i Zora Agotić iz Feričanaca sklapaju brak. U Trstu mu se 1948. godine rodio sin Boro Krešimir, a u Donjem Miholjcu 1952. mlađi sin Eugen. U kolovozu 1970. Krstovu obitelj zadesila je teška nesreća: u automobilskoj nesreći u Bizovcu pogibaju mu supruga i sin Boro s još pet osoba koji su bili krenuli iz Feričanaca prema Osijeku da bi dali krv za mlađeg sina Eugena koji se nalazio u tamošnjoj bolnici. Krsto Zoričić vraća se 1973. godine u Novi Vinodolski i do mirovine radi kao direktor u Hotelijerskom poduzeću »Lišanj«. Od sina Eugena ima dvije unuke, Barbaru i Micol, te dvojicu praunuka Fabia i Filippa.


Krsto je godine umirovljenja proteklih desetljeća iskoristio za ostvarenje davne želje pa upotrijebio svoju sklonost publicistici i istraživanju da bi napisao novljanski biografski leksikon. Taj posao, doslovce angažirani rad, trajao je desetljećima, a onda se napokon u sve to uključio i Grad Novi Vinodolski da bi ta obimna edicija, korisna za sam grad, ali i za njegove građane, dobila značajnu ediciju. Obujam te edicije potvrđuje i podatak da ona sadrži gotovo 650 stranica!


snimio Marko Gracin


Krsto Zoričić posvetio je ovu ediciju svojoj obitelji, poginulim, preminulim i živim članovima obitelji Zoričić. Urednik edicije je autorov nećak Bojan Zoričić. Nakladnici su Grad Novi Vinodolski, Narodna čitaonica i knjižnica te Naklada Kvarner, vlasnika Franje Butorca.


Novljanski biografski leksikon, naslovljen kao »Grad Novi Vinodolski – Prilozi za biografski leksikon« bit će prigodno predstavljen upravo na dan autorova 101. rođendana, 6. studenoga ove godine.