Pred sjednicu

Krigin najavio rebalans opatijskog proračuna: “Glavni cilj? Omogućiti građanima bolji život”

Aleksandra Kućel Ilić

Foto Mateo Levak

Foto Mateo Levak

Opatijska gradska blagajna bit će bogatija za 17,4 posto, najavljeno je.Proračun Grada Opatije za 2022. godinu iznosit će 221 milijun i 208 tisuća kuna, ako Gradsko vijeće na sutrašnjoj sjednici prihvati prijedlog rebalansa o kojemu je danas govorio opatijski gradonačelnik Fernando Kirigin sa suradnicama, zamjenicom Kristinom Đukić i pročelnicom UO-a za financije i društvene djelatnosti Tamarom Sergo.


– Rebalans, kojim se sredstva proračuna povećavaju za 17,4 posto, odraz je rada u proteklih 12 mjeseci, tijekom kojih smo radili na ostvarenju tri osnovna cilja – omogućiti građanima bolji život, završiti otvorene projekte i pokrenuti nove koji će omogućiti brži razvoj Opatije.


Ciljevi


Prvi je cilj bio povećanje socijalnog, društvenog i gospodarskog standarda građana, što smo ostvarili zadržavanjem i povećanjem financiranja svih dosadašnjih oblika pomoći i potpora stanovništvu i poduzetništvu te potpora projektima i aktivnostima udruga.
Između ostalog, rebalansom bitno povećavamo sredstva za potporu zapošljavanja, za poticanje poduzetništva i razvoj zaleđa Opatije.


Drugi cilj bio je završetak projekata koji su planirani ili započeti prije početka našeg mandata, ali nisu bili ostvareni zbog niza razloga.


Dio projekata smo već završili, dio će ih biti realiziran u ovoj godini, što je još jedan od razloga povećanja proračuna.


Isto tako, a što je bio naš treći cilj, rebalansom se omogućava nastavak intenzivnog planiranja brojnih razvojnih projekata s ciljem unapređenja kvalitete života u lokalnoj zajednici – kazao je Kirigin, istaknuvši da je među tim projektima i budući gradski bazen na Lipovici.


Višak prihoda


Kako je objasnio, predviđeno je povećanje prihoda od 32,8 milijuna kuna, od čega se najveći dio odnosi na prijenos viška prihoda iz prethodne godine u iznosu 29,3 milijuna kuna.


Pored toga, izvorno planirani prihodi poslovanja povećavaju se za 9 posto, odnosno za oko 14 milijuna kuna.


Istovremeno, planirani prihodi od prodaje nefinancijske imovine smanjuju se za 55 posto, odnosno za oko 10 i pol milijuna kuna.


– Drugim riječima, rebalans predviđa da ćemo usprkos značajno manjoj prodaji imovine Grada Opatije, ostvariti povećanje prihoda i to usprkos nepovoljnim, odnosno neizvjesnim ekonomskim prilikama koje vladaju u zemlji i svijetu.


To se posebice odnosi na prihode od poreza na dohodak koji se povećavaju gotovo za 10 posto u odnosu na izvorni plan – točnije, radi se o povećanju od 5 milijuna kuna.


Ukratko, ukidanje prireza koje je Gradsko vijeće usvojilo na prijedlog koalicije SDP-a, Akcije mladih, Unije Kvarnera i partnera u prethodnom mandatu, nije se negativno odrazilo na proračun.


Upravo suprotno, građanima je ostalo više sredstava u kućnom budžetu, ali se jačanjem gospodarstva – u što Grad Opatija također ulaže značajna sredstva iz godine u godinu – povećao broj zaposlenih i njihova primanja, a time i proračunski prihodi – kazao je Kirigin.


Važne odluke


Gradonačelnik je na novinarsko pitanje odgovorio da vjeruje da će vijećnici u interesu opatijskih građana, usvojiti prijedlog rebalansa.


Po njegovim riječima, vijećnici će danas donositi i još dvije važne odluke – o dodjeli javnih priznanja te o izmjeni odluke o određivanju javnih parkirališta pod naplatom kojom će se omogućiti da građani lakše dođu do parkirnih mjesta.


Zamjenica Kristina Đukić osvrnula se na problematiku povećanog broja zahtjeva za upis u Dječji vrtić Opatija.


Navela je da gradsku vlast veseli porast broja mladih obitelji u Opatiji te dodala i da Grad Opatija radi na stvaranju preduvjeta za zbrinjavanje neupisane djece.