Odlična ideja

Financijska situacija usporila realizaciju: Još traje borba za nabavku glavnog teleskopa koreničke zvjezdarnice

Marin Smolčić

foto: Marin Smolčić

foto: Marin Smolčić

Zvjezdarnica je gotovo završena, okončani su svi unutarnji radovi, ali je zapelo oko glavnog dijela opreme-teleskopa. Načelnik Općone Plitvička Jezera Ante Kovač pojasnio nam je trenutnu situaciju.KORENICA – Svakako odlična ideja i uspješna početna realizacija zvjezdarnice u Korenici nadomak NP Plitvička jezera došla je u uznapredovalu fazu, ali je sve, kao i obično, usporila financijska situacija. Predsjednik Astronomskog društva Korenica Nikola Mazarekić „otac“ je ove zamisli. Zbog obiteljskih problema zvjezdarnicu je dao na upravljanje Općini Plitvička Jezera. U razgovoru nam je potvrdio kako je aktualni načelnik Općine Ante Kovač (nezavisni) u samo jednom mandatu učinio više za ovaj projekt, ali i cijelo područje općine, nego li svi prethodni načelnici.


Zvjezdarnica je gotovo završena, okončani su svi unutarnji radovi, ali je zapelo oko glavnog dijela opreme-teleskopa. Načelnik Općone Plitvička Jezera Ante Kovač pojasnio nam je trenutnu situaciju.


Ante Kovač, snimio Marin Smolčić


– Uskoro nas očekuje stavljanje vanjske fasada zvjezdarnice, asfaltiranje prilazne ceste i uređenje septičke jame. Svakako je najveći problem nabavka adekvatnog teleskopa čija je cijena veća od 200 tisuća eura. Astronomsko društvo Korenica i naša Općina u nekoliko smo navrata od Ministarstva turizma potraživali sredstva kako bi se ovaj vrijedni projekt okončao, a zvjezdarnica stavila u funkciju. Nismo uspjeli, ali nećemo niti odustati. Blizina NP Plitvička jezera svakako jamči veliko zanimanje i dolazak zaljubljenika u astronomiju koji bi posjećivali Korenicu i noću gledali u nebeski svod, rekao nam je načelnik Općine Plitvička Jezera Ante Kovač.
Na jednom obližnjem brdu zamišljena je realizacija Astro-parka koji bi svojom izgradnjom potvrdio veliko zanimanje ove sredine za uključivanjem u društvo pokloika astronomije. Astronomsko društvo Korenica je unatrag 20-ak godina bilo domaćin brojnih predavanja i seminara u realizaciji čelnih ljudi hratske astronomije, pri čemu su veliko zanimanje za ovu znanost pokazale mlađe generacije.