Nova linija granola

Iz gospićkog obrta na tržište izlazi zdravi čips od jabuka. Samo postupak sušenja traje oko 12 sati

Marin Smolčić

Granole s komadićima čipsa čekaju novu ambalažu, a onda će put trgovina zdrave hrane u Zagreb, Rijeku, Zadar i ŠibenikGOSPIĆ – Kako je i bila najavila Nikolina Perša iz Mušaluka, njezin obrt Smočnica priprema se za novi asortiman granola koji će vrlo skoro plasirati na tržište. Zatekli smo je u Razvojnom centru Ličko-senjske županije gdje priprema novi sadržaj svojih granola – čips od jabuka.


– Kao i do sada, pri proizvodnji granola čvrsto se držimo ekoloških principa. Tako je i s čipsom od jabuka, potpuno ekološkim proizvodom koji će se uz bademe, cimet i još neke sastojke naći u novoj liniji granola. Jabuke se najprije temeljito operu, ogule i režu na tanke kriške. Postupak sušenja u čips traje oko 12 sati, a nakon toga jabučni čips će uskoro postati novi dodatak našim granolama. Sve ovo uz zadovoljavanje najviših ekoloških standarda.


Na ovaj način će se uz zob, jagode, čokoladu i kokos, u granolama uskoro naći i naše domaće jabuke koje nikada nismo tretirali zaštitnim sredstvima ili bilo kakvim drugim kemikalijama, napominje nam Nikolina.


Ekologija iznad svega
Priča o pripremi čipsa koji će završiti u granolama okončat će se ovoga tjedna još jednom većom serijom čipsa. Onom prvom kojoj smo novinarski svjedočili Nikolina je vrlo zadovoljna.


– U Razvojni centar smo na preradu dovezli oko 250 kilograma jabuka. Pri tome je bilo dosta otpada, iako su jabuke bile vrlo zdrave. To je u konačnici dalo nešto manje od 20 kilograma čipsa.Slično ćemo raditi i ovoga tjedna, opet je za preradu u čips spremno oko 250 kilograma svježih, rukom ubranih domaćih sorti jabuka. Uvijek želim istaknuti kako ne želim za tu namjenu koristiti jabuke i ostale sastojke granola koje su tretirane bilo kakvim zaštitnim sredstvima. Važni su čisto tlo, svježi zrak, sunce i voda. Dakle, ekologija iznad svega.


Pčele na zimovanju


Nikolina nam otkriva da će se u novoj liniji granola naći četiri vrste žitarica, sjemenke suncokreta i lana, mljeveni bademi, cimet i naš domaći med s planinske paše, s planine Ljubovo.


– Zima samo što nije stigla u Liku pa smo ovih dana svoje pčele preselili na zimovanje i smjestili ih na potezu od Zadra prema Benkovcu, govori nam voditeljica obrta Smočnica, poduzetna Nikolina Perša.


Za novu liniju granola u kojima će se naći i komadići čipsa od jabuka, Nikolina čeka i novu ambalažu. Onda će granole u kojima ima i čipsa od domaćih, rukom ubranih jabuka, uskoro zasigurno očarati nove i prijašnje poklonike zdrave hrane, u trgovinama zdrave hrane u Zagrebu, Rijeci, Zadru i Šibeniku.