ISTRAŽIVANJE I RAZVOJ

Inovativna Rijeka: Održana konferencija projekta Centar kompetencija za pametne gradove

Damir Cupać

SNIMIO: SERGEJ DRECHSLER

SNIMIO: SERGEJ DRECHSLER

Svjesni smo da bez implementacije novih tehnologija nema budućnosti, a u to smo se uvjerili u zadnjih godinu i pol dana kada smo se suočili s pandemijom koronavirusa. Sva ta iskustva trebaju biti poticaj ovom projektu čiji će rezultati biti implementirani u Rijeci, hrvatskim i europskim gradovima, uvjeren je Vojko Obersnel.RIJEKA – Uvodna konferencija projekta Centar kompetencija za pametne gradove održana je u Exportdrvu, a članica Uprave Smart Ri, gradske tvrtke koja je nositelj projekta, Tina Ragužin, izrazila je zadovoljstvo što je pet godina zajedničkog rada dalo rezultate jer je projekt vrijedan oko 150 milijuna kuna godinu dana u provedbi. Centar kompetencija za pametne gradove omogućava povezivanje gospodarskih subjekata i istraživačkih institucija na projektima istraživanja i razvoja, zajednički razvoj novih proizvoda iz područja pametnih gradova za komercijalnu primjenu, rješavanje gradskih izazova kao što su promet, energetika, ekologija, infrastruktura, upravljanje resursima, procesima i uslugama uz pomoć novih tehnologija, pametnije donošenje odluka i bolje upravljanje te uključenje građana u detektiranje problema i pronalaženje rješenja.


Inovativna Rijeka


– Naš projekt kojim se razrađuje šest istraživačko-razvojnih projekata od strane 20 partnera ide prema planu, rezultati su vidljivi i ciljevi će biti ostvareni u zadanom roku. Pandemija koronavirusa je zakomplicirala stvari, ali prevladali smo sve probleme i sada se susrećemo uživo kako bi izmijenili iskustva i možda postavili temelj za novi Cekom, Cekom 2.0, poručila je Ragužin.


Bivši riječki gradonačelnik Vojko Obersnel izjavio je da je projekt važan za Rijeku, ali i Hrvatsku.
– Rijeka je uvijek bila sklona inovacijama. Krenuli smo u projekt jer smo svjesni da treba inzistirati na razvoju informatizacije i digitalizacije. Sada možemo biti ponosni jer je projekt zaživio i realizira se u suradnji s 20 partnera, vodećih hrvatskih i riječkih tvrtki. Uvjereni smo da će iz projekta izaći čitav niz inovacija kada je riječ o upravljanju prometom ili distribuciji vode. Dugo se čekala evaluacija projekta, možda je moglo brže, ali bitno je da smo krenuli s projektom za koji smo dobili više od 94 milijuna kuna bespovratnih europskih sredstava, dok je projekt ukupno vrijedan zahvaljujući participaciji partnera 150 milijuna kuna.


Svjesni smo da bez implementacije novih tehnologija nema budućnosti, a u to smo se uvjerili u zadnjih godinu i pol dana kada smo se suočili s pandemijom koronavirusa. Sva ta iskustva trebaju biti poticaj ovom projektu čiji će rezultati biti implementirani u Rijeci, hrvatskim i europskim gradovima, uvjeren je Obersnel.


Digitalno zeleno


Ravnatelj Uprave za programe i projekte EU-a, europske i međunarodne poslove u Ministarstvu gospodarstva Marko Markić čestitao je Gradu Rijeci na realizaciji projekta Centar kompetencija za pametne gradove.


– Svaki EU projekt ima važne indikatore, a ovaj projekt koji se realizira u suradnji s brojnim partnerima je korak naprijed u pravom smjeru, smjeru digitalnog zelenog. Ovdje je riječ o nadstandardu,a valja se nadati da će on postati standard u Hrvatskoj. Europska sredstva dodjeljuju se ekonomično i pragmatično i prioritet su projekti koji omogućavaju korak naprijed. U godini dana za ovaj projekt povučena je trećina sredstava i samo tako dalje, čestitao je Markić.


Riječki gradonačelnik Marko Filipović naglasio je važnost činjenice da je Rijeka testni i pokazni centar za razvoj pametnih tehnologija.
– Stoljeće u kojemu živimo je stoljeće gradova. Digitalizacija je temelj za razvoj europskog gospodarstva koje kasni za svijetom u tom području, a i Hrvatska. Zato gradovi trebaju prepoznati važnost digitalizacije i suradnje s poduzetnicima i sveučilištem. Podsjetio bih da su dio ovog projekta naše gradske tvrtke Rijeka promet, Energo i Vodovod i kanalizacija. Rijeka je stiješnjena na 44 kvadratna kilometra i po gustoći naseljenosti smo uz Istanbul. To je izazov, a na taj izazov može se odgovoriti digitalizacijom koja će omogućiti rješenja da građanima učinimo život boljim, kazao je Filipović.