Europski tjedan sporta

Inkluzivne sportske igre u OŠ Gornja Vežica ponudile nove metode rada s djecom s invaliditetom

Karolina Krikšić Vidas

Foto K.K. VIDAS

Foto K.K. VIDAS

Manifestacija pod nazivom #BeActive osmišljena je u sklopu projekta »Train4Inclusive« financiranog iz programa Erasmus+ sportRIJEKA – U sklopu Europskog tjedna sporta, a u organizaciji Sportskog saveza osoba s invaliditetom grada Rijeke danas su u OŠ Gornja Vežica demonstrirane inkluzivne sportske igre za djecu pod vodstvom sportskih trenera i kineziterapeuta. Manifestacija pod nazivom #BeActive osmišljena je u sklopu projekta »Train4Inclusive« financiranog iz programa Erasmus+ sport, a prema riječima Luke Dobrovića, tajnika Sportskog saveza osoba s invaliditetom grada Rijeke, projekt bi trebao rezultirati novim metodama rada s djecom s invaliditetom.


– Osim toga, u sklopu projekta trebala bi biti razvijena i web-platforma putem koje će se učitelji, roditelji i učenici moći informirati o različitim aktivnostima pojedinog sporta osoba s invaliditetom. Naime, nije svaka vrsta invaliditeta za svaki sport, a tu »matematiku« rješavala bi platforma, pojasnio je Dobrović te dodao da Savez objedinjuje 12 sportskih klubova osoba s invaliditetom i pet klubova gluhih osoba. Ukupno je u riječkom prstenu 580 osoba s invaliditetom uključeno u sportske klubove, najviše ih se bavi plivanjem, dok slijede atletika, stolni tenis, boćanje, jahanje i rekreacija.


Ravnateljica OŠ Gornja Vežica Bojana Matešin kazala je da ove školske godine školu pohađa sedam učenika s invaliditetom koji su u cijelosti integrirani u redovna razredna odjeljenja što je praksa ove škole duga već pune 33 godine, a u jučerašnjoj akciji #BeActive sudjelovali su učenici 3.a, 3.b i 3.c razreda.