Uoči Dana pobjede

HDZ traži osnivanje Odbora za hrvatske branitelje pri Gradskom vijeću Grada Kastva

Vladimir Mrvoš

SNIMIO : SERGEJ DRECHSLER

SNIMIO : SERGEJ DRECHSLER

Smatramo da treba oformiti točnu evidenciju hrvatskih branitelja na području Kastva, biti sa njima u kontaktu, te sudjelovati u informiranju vezano za zakone kojima imaju određena prava, kaže Irena Kukurin BarićKASTAV – Uoči proslave Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja, HDZ gradski odbor Kastav sazvao je konferenciju za novinare, u sastavu, Irena Kukurin Barić, predsjednica HDZ – GO Kastav, članica Gradskog vijeća Grada Kastva uz podpredsjednika GO HDZ Kastav Leona Kunišeka, također člana Gradskog vijeća, a bili su prisutni i Nataša Juriša te Robert Špiljak iz GO HDZ Kastav.


Irena Kukurin Barić, rekla je da je HDZ – GO Kastav uz podršku koalicijskih partnera, prije više od godine dana pokrenuo pitanje osnivanja Odbora za hrvatske branitelje pri Gradskom vijeću Grada Kastva i u prosincu prošle godine predložio izmjene i dopune Poslovnika i Statuta Gradskog vijeća Grada Kastva, te prijedlog dostavio predsjednici Gradskog vijeća i gradonačelniku. Na zadnjoj sjednici Gradskog vijeća, te točke uvrštene su u dnevni red i obrazlože su gradskim vjećnicima. Gradonačelnik, predsjednica Gradskog vijeća i član Akcije mladih, koji je ujedno i jedan od podpredsjednika Gradskog vijeća, iznijeli su svoje mišljenje. Oni su bili mišljenja da osnivanje Odbora nije dobro jer bi se time stvorila “politička situacija”. Vjećnici vladajuće koalicije koju čine SDP i PGS, glasovali su protiv osnivanja Odbora za hrvatske branitelje, vjećnici Akcije mladih bili su suzdržani, a za osnivanje Odbora bili su vjećnici HDZ-a. Kukurin Barić, objasnila je zašto je potrebno osnovati Odbor za hrvatske branitelje pri Gradskom vijeću Grada Kastva.


– Na području Primorsko – goranske županije postoji 36.000 hrvatskih branitelja prema službenim podacima. Na području Grada Kastva postoji Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata koja ima oko 150 članova s područja Grada. Međutim, stvarni broj hrvatskih branitelja sa područja Grada Kastva je znatno veći, o čemu nažalost ne postoje službeni podaci u Gradu Kastvu, kaže Kukurin Barić.
– Gradski odbor HDZ-a Gradske organizacije Kastav smatra da treba oformiti točnu evidenciju hrvatskih branitelja na području Kastva, biti sa njima u kontaktu, te sudjelovati u informiranju vezano uz sve važeće nacionalne zakone kojima imaju određena prava i pomoći, bilo iz zdravstvenog, socijalnog ili bilo kojeg drugog aspekta. Potrebno je uspostaviti sustavnu skrb za hrvatske branitelje i njihove obitelji, smatra Kukurin Barić.


Osnivanjem Odbora uspostavila bi se kontinuirana komunikacija između braniteljske populacije i gradskih institucija, a koja bi rezultirala pravovremenim prepoznavanjem njihovih problema, te njihovo jače i organiziranije uključivanje u svim aspektima života grada. Odbor bi planirao i razne ostale programe, poput pojačane medicinske skrbi, mogućnost edukacija, ostvarivanje prava na pravnu i psihološku pomoći, kao i pomoć u kriznim situacijama u kojima se mogu naći, kako hrvatski branitelji, tako i njihove obitelji. Činjenica je da je kod hrvatskih branitelja prisutna veća smrtnost i veći psihosocijalni problemi u odnosu na ostatak populacije slične dobi.


Osnivanje Odbora najmanje što možemo učiniti za njih, obzirom da bi se na taj način sustavno pratile potrebe branitelja, smatra Kukurin Barić i zaključuje da već duže vrijeme rade na dogovoru sa Gradom Kastvom vezano uz postavljanje spomenika Domovini i braniteljima, jer Kastav nema spomenika na kojem se polažu vijenci i pale svijeće na dane obilježavanja državnih praznika i sjećanja na poginule hrvatske branitelje.


Nataša Juriša, osvrnula se na šestomjesečni izvještaj gradonačelnika Mateja Mostarca o stanju u gradu.


– Po njemu, u Kastvu je sve super, teče med i mlijeko. Dok se glanca vlastita bista, činjenica je da grad Kastav ne radi ništa osim što na svakoj, ali svakoj sjednici vijeća mijenja urbanistički plan i prodaje građevinske gradske parcele privatnim investitorima. Od nekih kapitalnih projekata – najjači je kuhanje graha za 1. maj, kaže Juriša i javno pita gradonačelnika – što je sa školom, domom zdravlja i cestom Rešetari – Srdoči.