PROKLIJAO, ALI UKUSAN

Grijeh je bacati odlični lički krumpir: Za stanovnike Banovine prikupljeno oko 2 tone

Marin Smolčić

Foto Marin Smolčić

Foto Marin Smolčić

"Riječ je plodu koji je proklijao, zdrav je i ukusan, ali ga je vlasnicima teško prodati. Darivatelje krumpira smo zamolili da krumpir očiste od klica, a ostalo je naša briga."GOSPIĆ – Tek što se u ličkim nizinama otopio snijeg i proljeće konačno započelo dominaciju, u šumarcima i živicama nedaleko od prometnica već su se počele pojavljivati nemile scene odbačenih vreće punih krumpira kojega su uništile studen ili su sasvim proklijali. Ovo je naličje odličnog lanjskog uroda najpopularnije ličke poljoprivredne kulture, ali dokaz lošeg skladištenja pa je nekim proizvođačima dio uroda uništila zima, a drugima su vreće postale živući vrtovi neke nestvarne hortikulture. Kroz takve vreće su se probile klice duljine i do 20 centimetara.


Bacati hranu oduvijek je bio grijeh. Posebice danas kada se žiteljima Banovine nastoje stvoriti kakvi-takvi uvjeti za život. U pomoć sa svojim zalihama hrane i prikupljenom pomoći zimus su u više navrata na Banovinu krenuli Gradsko društvo Crvenog križa Gospić, mnoga Općinska društva, Caritas gospićko-senjske biskupije, nekolicina ličkih poduzetnika, Bad Blue Boysi iz Otočca i Gospića…


Pomoć se za Banovinu i sada sakuplja i kontinuirano odvozi na teren. Potvrdio nam je to direktor Gradskog društva Crvenog križa Gospić Vladimir Brkljačić.
-Ovih dana smo prikupili oko dvije tone krumpira. Riječ je plodu koji je proklijao, zdrav je i ukusan, ali ga je vlasnicima teško prodati. Darivatelje krumpira smo zamolili da krumpir očiste od klica, a ostalo je naša briga. U ponedjeljak u Petrinju vozimo krumpir, deke, posteljinu… Humanitarna akcija za pomoć postradalim područjima traje kontinuirano i svi koji imaju viška krumpira neka nam se jave. Hrana se svakako ne smije bacati, poručuje Vladimir Brkljačić čije ekipe skrbe o gotovo 200 ostarjelih i siromašnih kućanstava na širem gospićkom području.


Caritas je prošle godine sam uzgojio više od 10 tona prvoklasnog merkatilnog krumpira koji je završio u pučkim kuhinjama. Osim ovih količina pomoć su posredstvom Caritasa pružili mnogi građani diljem Like. Sve je bolje i humanije nego li krumpir bacati po ličkim živicama.