ZIMA POKAZUJE ZUBE

Gospić je s -12 stupnjeva jutros najhladniji grad u Hrvatskoj, na Plitvičkim jezerima led okovao brodove

Marin Smolčić

Tako je jutros Gospić osvanuo potpuno bijel, ali bez snijega jer su tu ulogu zaslužnu za bijeli pokrivač zamijenili mraz i injeS jutarnjom temperaturom zraka izmjerenom u 7 sati Gospić je uz -12,4 stupnja C bio najhladnije službeno mjerno mjesto Državnog hidrometeolološkog zavoda Hrvatske. Za svega nekoliko desetina stupnjeva nadmašio je NP Plitvička jezera gdje se živa u termometru spustila na -12, dok je Zavižan bio „najtopliji“ uz -11,3 stupnja C.


Tako je jutros Gospić osvanuo potpuno bijel, ali bez snijega jer su tu ulogu zaslužnu za bijeli pokrivač zamijenili mraz i inje. Istodobno je na Zavižanu izmjereno 100 centimetara snijega, a na Plitvičkim jezerima 30 tako da će na utabanoj i pripremljenoj skijaško-sanjkaškoj stazi Sportskog centra Mukinje i ovoga vikenda pohrliti brojni ljubitelji zimskih sportova.

Na najvećem plitvičkom jezeru Kozjak posade brodova jutros su prionule razbijanju centimetar debelog leda što je noćas okovao sva četiri elektro-broda za prijevoz posjetitelja. Ljubaznošću zaposlenika ove ustanove stigle su nam i fotografije Velikog slapa niz koji voda jedva „curka“, ledi se i stvara nadnaravne vinjete našeg najljepšeg nacionalnog parka. Zanimljivo da je noćas jezero Kozjak bilo sasvim bez leda, osim zaleđenih okolnih slapova. Ovih dana u NP Plitvička jezera stigli su nakon dugo vremena i posjetitelji iz Južne Koreje. Da bi jutros krenuli u obilazak parka najprije su pomagali posadama brodova pri razbijanju leda.


U Lici je jutros posvuda bilo hladno pa je uzaludno „kurblanje“ automobila i psovke vozača bio najčešći zvuk koji je parao inače prelijepu Ledenu bajku.