OPG Pčelarstvo Burić

Zanimljiv novitet u Presiki. Na poučnoj stazi učiš, a u komori “udišeš med”

Danijela Mihelčić

Foto Đ. Dokmanović / S. Burić

Foto Đ. Dokmanović / S. Burić



PRESIKA – U Presiki, naselju u Vrbovskom, na jednom od nekoliko mjesta koje održava OPG Pčelarstvo Burić otvorena je API komora do koje vodi poučna staza u dužini od 300-tinjak metara.


– Ideja je rođena prije tri godine, kad smo postali svjesni potencijala koje pruža lokacija blizu Vrbovskog, a dovoljno udaljena od naselja da priroda pokaže najbolje od sebe, počeo je njihovu priču Saša Burić, vlasnik OPG-a Pčelarstvo Burić.


Još jednom su na OPG-u Pčelarstvo Burić dokazali da poljoprivredna površina može biti polivalentna. Na poučnoj stazi postavljeno je 40-ak pločica na kojima se može saznati puno o svijetu pčela, proizvodima pčela i biljkama koje u Gorskom kotaru za pčele znače život. Na kraju poučne staze dolazi se na proplanak s kojeg se pruža nezaboravan pogled prema Vrbovskom i okolnim naseljima, a koji je kao stvoren za druženja na otvorenom i upoznavanjem sa svijetom pčela.




– Tu se nalazi i API komora u kojoj se može konzumirati zdravlje iz košnice, poznatije pod nazivom API inhalacije. Udisanjem zraka iz košnice pomoću inhalatora s prisilnom ventilacijom u biti u organizam unosite smjesu prirodnih antibiotika, propolisa i peludi koje kod vezivanja na alveole u plućima blagotvorno djeluju na cjelokupni respiratorni sustav i pomažu kod problema s bronhitisom, astmom, sinusima, ali i živčanim sustavom. Za razliku od alpskih zemalja, u Hrvatskoj je taj način korištenja prirodnih resursa još uvijek u povojima, tako da ima još puno mjesta za napredak, poručio je Saša Burić.


Osim za API inhalacije koje su predviđene za manje grupe, odnosno obitelji, na OPG-u Pčelarstvo Burić mogu se dogovoriti i vođene ture u svrhu team buildinga ili izleta uz prezentaciju njihovih proizvoda i mogućnost kupnje istih na mjestu gdje oni i nastaju. Naravno da tu nije kraj puta i da supružnici Monika i Saša planiraju i dalje nadograđivati svoju priču.


– S obzirom na to da na samom otvorenju nismo bili u mogućnosti pozvati sve zainteresirane, za dva tjedna planiramo organizirati dane otvorenih vrata pa će svi koji žele moći prošetati poučnom stazom, popiti piće na proplanku, okusiti API inhalacije i božanstveni miris košnice, izjavio je Saša Burić.