Gradsko vijeće

Vrbovsko osniva Zadrugu i tvrtku za stočarstvo i poljoprivredu

Marinko Krmpotić

Aktivnosti Grada Vrbovsko u idućem će razdoblju biti okrenute stvaranju uvjeta za razvoj poljoprivrede i stočarstva / Foto M. KRMPOTIĆ

Aktivnosti Grada Vrbovsko u idućem će razdoblju biti okrenute stvaranju uvjeta za razvoj poljoprivrede i stočarstva / Foto M. KRMPOTIĆ

Osim što će se nastaviti sredstvima Grada poticati kupnja ili uređenje stambenog prostora za mlade obitelji, želi se i u puno većoj mjeri nego dosad koristiti velike potencijale Vrbovskog po pitanju zemljišta i resursa, vezanih uz dosad relativno slabo razvijenu poljoprivredu i stočarstvoVRBOVSKO  Kriza izazvana pandemijom koronavirusa se osjeća, ali nije zaustavila brojne aktivnosti koje se planiraju ili već i ostvaruju na području Grada Vrbovskog, jasno je nakon 24. sjednice Gradskog vijeća Vrbovskog. Tako je većinom glasova prihvaćena odluka o mjerama za poticanje stambenog zbrinjavanja mladih obitelji, pri čemu će se sredstvima Grada poticati kupnja stana ili pak uređenje stambenog prostora. Pojašnjavajući prijedlog ove odluke, gradonačelnik Dražen Mufić istaknuo je da se na natječaj vezan uz dodjelu tih sredstava mogu javiti mlade obitelji koje su kupile kuću ili stan u posljednjih sedam godina, odnosno oni koji i duže žive u obiteljskim kućama te žele adaptirati, proširiti, dograditi ili rekonstruirati svoj prostor.»Sve pojedinosti i uvjeti za prijavu objavljeni su u natječaju koji je dostupan na stranicama grada, a od za ovu godinu predviđenih 400.000 kuna, mi za sada idemo na podjelu polovine tog iznosa, pri čemu je za svaku od ove dvije mjere namijenjeno po 100.000 kuna, a tih sto tisuća dijeli se na pet kandidata, što znači da će se moći dobiti po 20.000 kuna ili za kupnju stana, ili za poslove adaptacije.


Lokvarka u dva vikenda otplatila koncesiju


“Izletište Kamačnik privlači veliku pažnju i po meni poznatim podacima Lokvarka koja ima koncesiju za to područje, u samo dva vikenda otplatila je punu godišnju svotu koncesije. Ako je to tako, stojite li i dalje kod odluke da se nije trebalo javljati na natječaj za koncesiju?”, pitao je na Aktualnim satu gradonačelnika Mufića nezavisni Dalibor Kratohvil. Odgovarajući mu, gradonačelnik je rekao kako mu je drago da Lokvarka dobro radi: “Naravno, nadam se da će lijep dio zarade – jer to i jest obaveza koncesionara – biti uložen u oplemenjivanje sadržaja kojim upravljaju, popravak mostića, uređenje staza i sve ostale slične poslove”, rekao je Mufić.
Naravno, obveza onih koji dobiju ta sredstva je da na području Grada Vrbovskog ostaju najmanje deset godina, a natječaj će biti objavljen u roku od dva naredna tjedna«, rekao je gradonačelnik Mufić, a njegov je prijedlog prihvaćen većinom glasova i uz manje primjedbe poput one Antona Burića (SDP) koji je smatrao kako je gornja granica od 45 godina za mlade obitelji previsoka.


Zaduženje Voda


Na isti način prihvaćen je i prijedlog suglasnosti komunalnom poduzeću Vode Vrbovsko za zaduženje vezano uz preuređenje bivše zgrade poduzeća Promet u upravnu zgradu Voda. Riječ je, napomenuo je gadonačelnik Mufić, o kreditu od milijun kuna koje će vraćati Vode, a Grad Vrbovsko je jamac da će to tako i biti: »S tim novcem moći će se urediti jedna etaža te zgrade, krovište i stolarija, a daljnje radove na zgradi obavljat će se ovisno o tome pronađu li se sredstva, odnosno nađe li se još neko poduzeće koje že biti korisnik tog objekta. Projekt, dokumentacija i troškovnici za taj prvi dio uređenja su gotovi, a natječaj za izvođača bit će objavljen u roku od mjesec dana i čim izvođač bude odabran, može se početi s radovima«, najavio je Mufić, a protiv davanja suglasnosti Grada za zaduženje bio je nezavisni vijećnik Dalibor Kratohvil koji smatra kako nije u redu da se sadašnje čelništvo Grada u ovom trenutku zadužuje za idućih devet godina, koliko će trajati otplata kredita, jer će time dug ostaviti idućim sazivima gradske vlasti.


Osnivanje Zadruge


Bez posebnih rasprava prihvaćen je prijedlog o postavljanju pet informativnih tabli u dolini Kupe (Klanac, Riblje, Zapeć, Blaževci i Rim) koje su dio slovensko-hrvatskog EU projekta Carnivora Dinarica i bit će postavljene uz šetnice te obogatiti turističku ponudu tog dijela Grada Vrbovskog.


Isto je tako prihvaćen i prijedlog o osnivanju Zadruge i gradske tvrtke vezane uz stočarstvo i poljoprivredu. Cilj je, istaknuo je gradonačelnik Mufić, u puno većoj mjeri no do sada koristiti velike potencijale koje područje Grada Vrbovskog ima kad su u pitanju zemljište i ostali resursi vezani uz poljoprivredu i stočarstvo: »U funkciju treba staviti što veći dio postojećih zemljišta pogodnih za razvoj poljoprivrede i stočarstva. Zato treba osnovati Zadrugu čije će sjediše biti u Vrbovskom, kao i gradsku tvrtku, a njihov će cilj biti potaknuti razvoj na tim područjima. Najprije ćemo provesti anketu među vlasnicima zemljišta, analizirati situaciju te krenuti u osnivanje Zadruge i buduće gradske tvrtke«, rekao je gradonačelnik Mufić.