Fužine

Vinska šetnja uz Bajer i Lepenicu: Pet vinara nudilo dokazana i poznata vina

Marinko Krmpotić

Foto Marinko Krmpotić

Foto Marinko Krmpotić

Mnogi su uživali u Wine Walku uz obale fužinskih jezera, organiziranom u povodu 150. obljetnice postojanja turizma u FužinamaPrva fužinska “vinska šetnja”, po “domaču” Wine Walk, organizirana povodom 150. obljetnice postojanja turizma u Fužinama bila je uspješna pa ne preostaje nego poželjeti da 2074. godine, kad se bude slavilo dva stoljeća fužinskog turizma, posjetitelji uživaju i u jubilarnoj pedesetoj šetnji obalama fužinskih jezera uz probranu ponudu vina!


No, manimo se predviđanja budućnosti i okrenimo se sadašnjosti. A ona je danas uz obje obale jezera Bajer te jednu jezera Lepenica bila takva da je pet vinara iz različitih dijelova Hrvatske nudilo svoja već dokazana i poznata vina.


Kod Beach bara “Hunter” bio je smješten vinar iz OPG- a Polovanec iz Bregovite Hrvatske, kod Grill Sporta na Lepenici predstavio se Pavlomir iz Novog Vinodola, kraj špilje Vrelo svoja vina nudila je vinarija Pečaver iz Ozlja, vinar Horvat iz Međimurja i Hortus Croata bili su smješteni kod beach bara Sky 3, a na polutoku Čoka svoja je vina nudio istarski vinar Roksanić.
Voditeljica Ureda za tuirzam Silvija Sobol rekla nam je kako je želja bila uz prekrasna jezera Bajer i Lepenicu ponuditi vrhunska vina te domaću gastronomiju i ostalu ugostiteljsku i gastro ponudu ponudu ovog kraja.– Za prvi smo put odazivom jako zadovoljni, zahvaljujem svim vinarima koji su nam se odazvali, kao i domaćim ugostiteljima koji su se pridružili. Naravno, ovu manifestaciju planiramo pretvoriti u tradiciju – najavila je Silvija Sobol, a zadovoljstvo prvom Wine Walk šetnjom iskazao je i načelnik Općine Fužine David Bregovac koji je uvjeren da ova vinska priča može postati tradicija i privući veliku pažnju.


– Pokazuje to i lijep odaziv vinara iz raznih dijelova Hrvatske. Prošle smo godine ostvarili 35.000 noćenja što znači da smo mnogima zanimljivi. Ako je noćenje 100 eura po osobi, onda to znači da se 2023. godine samo od noćenja u područje Fužina slilo 3,5 milijuna eura.


A mi smo kao lokalna samouprava u turističke priredbe uložili 150.000 eura. Dakle, isplatilo se ulagati u manifestacije jer one privlače i jednodnevne i višednevne posjetitelje. Vjerujem da će tako biti i s ovom priredbom, a imamo ideju da – budući da je u Fužinama još u 19. stoljeću djelovala pivovara – pokrenemo i sličnu manifestaciju vezanu iz pivsku šetnju, najavio je Bregovac.Zadovoljstvo, uživanje i opuštenost osjetiti se moglo i na terenu. Tako je, primjerice, Beach Bar Sky u suradnji s vinarom Horvatom nudio koktel Sky Kaj čiji su sastojci bili, rekla nam je Tajana Kauzlarić Korica, muškat vino Horvat iz Štrigove, biter lemon i menta.


– Osvježavajuće i jutros osmišljeno, a pije se uz lijepu količinu leda – rekla je Kauzlarić Korica. Slično je bilo i na drugim lokacijama prve goranske, naravno fužinske, vinske šetnice pa bi možda dobro bilo ovaj Wine Walk ponavljati bar jednom mjesečno.