Radni sastanak

Umrežavaju se goranski vrtići: Stvaraju se profesionalne zajednice učenja

Marinko Krmpotić

Goranske ravnateljice dječjih vrtića / Foto Marinko Krmpotić

Goranske ravnateljice dječjih vrtića / Foto Marinko Krmpotić

Otvaraju se nove mogućnosti koje će doprinijeti razvoju kvalitete vrtića, o čemu neposredno ovisi i opstanak ranog i predškolskog odgoja na području Gorskog kotaraRadnim sastankom održanim u Dječjem vrtiću “Snješko” u Ravnoj Gori počelo je tzv. umrežavanje samostalnih ustanova za rani i predškolski odgoj s područja Gorskog kotara.


Naime, u pet samostalnih ustanova za rani i predškolski odgoj i obrazovanje na području Gorskog kotara, smješteno je ukupno 324 djece o kojima brine 44 odgajatelja i 7 stručnih suradnika.


S obzirom na djelomičnu dislociranost od velikih gradova, male kolektive i financijske mogućnosti, ravnateljice su često suočene sa nemogućnosti pronalaženja kvalitetnih sadržaja za edukaciju djelatnika.


Što je svrha umrežavanja?
Postupkom umrežavanja stvaraju se profesionalne zajednice učenja i otvaraju nove mogućnosti koje će doprinijeti razvoju kvalitete vrtića, o čemu neposredno ovisi i opstanak ranog i predškolskog odgoja na području Gorskog kotara, istaknuto je na sastanku kojem u nazočile ravnateljice Laura Turk- Resman (DV Buba Mara, Čabar), Karmela Rački (DV Hlojkica, Delnice), Jasminka Mrvoš (DV Bambi-Vrbovsko), Mirna Švast (DV Snježna pahulja, Fužine), Helena Skender (DV Snješko, Ravna Gora) te stručna suradnica Hajra Bubnić (DV Buba Mara, Čabar).


Ravnateljice vrtića istaknule su potrebu za stvaranjem profesionalne zajednice učenja te naglasile kako je svrha umrežavanja dječjih vrtića unapređivanje odgojno-obrazovnog rada i djelovanja te stručno usavršavanje odgojno-obrazovnih djelatnika, a sve u cilju stvaranja što kvalitetnijih uvjeta za cjelokupnu dobrobit djece i njihovih roditelja, korisnika usluga.


Povezivanjem praktičara poticat će se razmjena profesionalnih znanja i iskustava s ciljem zajedničkog učenja i razvoja što je iznimno bitno jer u današnje vrijeme djeca u ustanovama provode i do 10 sati dnevno pa ravnateljice ističu kako je njihova dužnost brinuti o kvaliteti djelovanja ljudi koji s djecom rade.


Dogovorene prve aktivnosti


Već na prvom sastanku predložene su i dogovorene aktivnosti koje će doprinijeti promjenama na svim razinama pa se tako u narednoj pedagoškoj godini planira ostvariti pet susreta s naglaskom na međusobne posjete, upoznavanje i profesionalno povezivanje.


Planirani sadržaji vezani su uz želju, potrebu, ali i obavezu za kontinuiranim stručnim usavršavanjem odgojno- obrazovnih djelatnika.


Također, ravnateljice navode kako su ovakvim djelovanjem doskočile i smanjenju troškova samih edukacija, što je u vrijeme današnjih gospodarskih (ne)prilika itekako poželjno.


Osim odgajatelja i stručnih suradnika iz pet vrtića, planira se povezati i sa odjelima za predškolski odgoj koji djeluju u nekoliko goranskih škola, najavile su prvom sastanku nazočne ravnateljice goranskih dječjih vrtića.