Održan prvi sastanak

U Vrbovskom planiraju izdati monografiju grada, knjiga će imati osamstotinjak stranica

Marinko KrmpotićVRBOVSKO – Na inicijativu gradonačelnika Dražena Mufića u Vrbovskom je održan prvi sastanak vezan uz stvaranje buduće monografije grada Vrbovskog, knjige kojom će se nastojati prikazati bogata i raznovrsna povijest ovog dijela Gorskog kotara. Prvom od nekoliko uvodnih sastanaka nazočili su pojedinci koji svaki na svom području (Domovinski rat, bliža i dalja povijest, politički život, školstvo, turizam…) mogu pomoći pri izradi ove knjige čiji će urednik i koordinator svih aktivnosti biti Marijan Kavran koji je predstavio temeljnu koncepciju i sadržaj buduće monografije koja bi, istaknuo je, trebala biti sačinjena od 700 do 800 stranica, a proces izrade priloga za nju trebao bi trajati od 12 do 18 mjeseci.


– Kad tu knjigu bude čitao netko iz ovoga kraja, mora biti ponosan na nju, a kad je budu čitali ljudi kojima Vrbovsko nije toliko poznato, moraju iz nje saznati brojne nove i nepoznate podatke, rekao je Kavran, istaknuvši da će u monografiji biti puno fotografija. Gradonačelnik Mufić podsjetio je na knjigu o Vrbovskom nastalu osamdesetih, istaknuvši da je ta knjiga u svom znatnom dijelu rađena s ideološkog stajališta tadašnje vlasti.


– Mi želimo potpuno drukčiji pristup, odnosno istinu. To znači činjenice i dokaze, dokumente i argumente, a ne ideologiju. Rad na knjizi mora biti gotov u roku od dvije godine, rekao je Mufić, najavivši još nekoliko sastanaka s ljudima koji mogu sudjelovati u izradi (crkveni život, Srpsko narodno vijeće, sport i kultura, privreda…) knjige kojoj je cilj postati kapitalno djelo o povijesti područja grada Vrbovskog.