Dvije bilježnice sa zapisima recepata koje je pred više od sto godina krasopisom marljivo zapisivala Marija Merica Majetić, bile su pravo otkriće za Valentinu Vukadinović i njezinog supruga Stanka Majetića
povezane vijesti
VRBOVSKO – Doba novogodišnjih blagdana vrijeme je kad se često sjetimo i prošlosti, bolje reći onih ljudi kojih više nema, ali su svojim postojanjem itekako bitni za ovo što smo mi danas i što imamo danas. Baš u skladu s tim iz Vrbovskog nam dolazi jedna lijepa nostalgična i svake pažnje vrijedna priča čiji su akteri Valentina Vukadinović i njen suprug Stanko Majetić.
Njih su dvoje, kad su pred nekoliko godina odlučili živjeti u staroj kući Stankovog strica Mladena Majetića, odlučili ne ići u izmjene i promjene, već u što većoj mjeri sačuvati izgled te stare lijepe kuće koja je nekada bilo prenoćište s gostionicom i restoranom. Tako su u dijelu u kojem sada žive uredili sve »po starinski«, a tijekom brojnih radova naišli su na pravo malo etno blago – dvije bilježnice sa zapisima recepata koje je pred više od sto godina marljivo zapisivala Marija Merica Majetić, sestra Stanka Majetića, najstarije dijete u toj obitelji.
Krasopisom i starinskim perom opisani recepti odmah su privukli pažnju supružnika, posebno Valentine koja se inače vrlo uspješno bavi umjetničkom fotografijom i iza koje je već nekoliko izložbi.
– Naravno da su me ti starinski recepti stariji više od sto godina privukli. Zapravo i više jer Merica je bilježila tradicionalne recepte ovog kraja.
Posebno mi je zanimljiv bio rukopis, bolje reći krasopis koji zaista djeluje posebno i nesvakidašnje, a uz taj lijepi dodir s prošlošću privukli su me i sami recepti kojih je u te dvije bilježnice puno i vrlo su raznovrsni, od kolača preko klasičnih jela pa do zimnice. Naravno, pokušala sam, pa i uspjela, neke od tih recepata i realizirati te ostala oduševljena, recimo, receptom za krafne koje su mi izvrsno ispale.
Tijesto za krafne mora se tri puta dizati, a u prostoriji, što se posebno ističe, ne smije biti propuha. U njih idu samo žumanjci, krafne se odmah pune pekmezom i tako punjene se dignu te prže na masti poklopljene. Ima još brojnih zanimljivih kao što su ratna torta i ratni kolač, koji su očigledno nastajali u teškim danima. Tu su i pržene šljive, kuglice od mrkvi, medenjaci od heljdina brašna i neke od njih ću probati realizirati, govori Valentina
Vanilijasti kifli
Primjesa: 20 dekagrama brašna, 14 dekagrama maslaca, ribani bademi, šalica Dr. Oetker praška za pecivo, 10 dekagrama šećera te jedan omot vanilijinog šećera
Zgotovljavanje: Učini tijesto iz maslaca, badema, brašna, šećera, mlijeka i praška za pecivo. Iz toga učini kifle, metni ih u omašten kalup i polagano peci na umjerenoj vatri. Kifle još vruće povaljaj u vanilijin šećer.