Kakvo iznenađenje

U kući u Vrbovskom otkriveno pravo “blago” – knjiga recepata ispisanih krasopisom prije više od stotinu godina

Marinko Krmpotić

Dvije bilježnice sa zapisima recepata koje je pred više od sto godina krasopisom marljivo zapisivala Marija Merica Majetić, bile su pravo otkriće za Valentinu Vukadinović i njezinog supruga Stanka MajetićaVRBOVSKO – Doba novogodišnjih blagdana vrijeme je kad se često sjetimo i prošlosti, bolje reći onih ljudi kojih više nema, ali su svojim postojanjem itekako bitni za ovo što smo mi danas i što imamo danas. Baš u skladu s tim iz Vrbovskog nam dolazi jedna lijepa nostalgična i svake pažnje vrijedna priča čiji su akteri Valentina Vukadinović i njen suprug Stanko Majetić.


Njih su dvoje, kad su pred nekoliko godina odlučili živjeti u staroj kući Stankovog strica Mladena Majetića, odlučili ne ići u izmjene i promjene, već u što većoj mjeri sačuvati izgled te stare lijepe kuće koja je nekada bilo prenoćište s gostionicom i restoranom. Tako su u dijelu u kojem sada žive uredili sve »po starinski«, a tijekom brojnih radova naišli su na pravo malo etno blago – dvije bilježnice sa zapisima recepata koje je pred više od sto godina marljivo zapisivala Marija Merica Majetić, sestra Stanka Majetića, najstarije dijete u toj obitelji.
Krasopisom i starinskim perom opisani recepti odmah su privukli pažnju supružnika, posebno Valentine koja se inače vrlo uspješno bavi umjetničkom fotografijom i iza koje je već nekoliko izložbi.


– Naravno da su me ti starinski recepti stariji više od sto godina privukli. Zapravo i više jer Merica je bilježila tradicionalne recepte ovog kraja.
Posebno mi je zanimljiv bio rukopis, bolje reći krasopis koji zaista djeluje posebno i nesvakidašnje, a uz taj lijepi dodir s prošlošću privukli su me i sami recepti kojih je u te dvije bilježnice puno i vrlo su raznovrsni, od kolača preko klasičnih jela pa do zimnice. Naravno, pokušala sam, pa i uspjela, neke od tih recepata i realizirati te ostala oduševljena, recimo, receptom za krafne koje su mi izvrsno ispale.


Tijesto za krafne mora se tri puta dizati, a u prostoriji, što se posebno ističe, ne smije biti propuha. U njih idu samo žumanjci, krafne se odmah pune pekmezom i tako punjene se dignu te prže na masti poklopljene. Ima još brojnih zanimljivih kao što su ratna torta i ratni kolač, koji su očigledno nastajali u teškim danima. Tu su i pržene šljive, kuglice od mrkvi, medenjaci od heljdina brašna i neke od njih ću probati realizirati, govori Valentina


Vanilijasti kifliPrimjesa: 20 dekagrama brašna, 14 dekagrama maslaca, ribani bademi, šalica Dr. Oetker praška za pecivo, 10 dekagrama šećera te jedan omot vanilijinog šećera


Zgotovljavanje: Učini tijesto iz maslaca, badema, brašna, šećera, mlijeka i praška za pecivo. Iz toga učini kifle, metni ih u omašten kalup i polagano peci na umjerenoj vatri. Kifle još vruće povaljaj u vanilijin šećer.