Okrugli stol

U Delnicama raspravljali o potencijalima razvoja apiturizma Gorskog kotara

Marinko Krmpotić

Apiturizam je svojevrstan spoj pčelarstva, medicine i turizmaPod nazivom “Potencijali i izazovi razvoja apiturizma Gorskog kotara” u Delnicama je održan vrlo dobro posjećen Okrugli stol koji je okupio pčelare ne samo s područja Gorskog kotara, već i s Kvarnera, Istre i Karlovačke županije, a među panelistima bili su i slavonski pčelari koji su, dojam je, do sada napravili najviše u Hrvatskoj kad je riječ o apiturizmu, odnosno svojevrsnom spoju pčelarstva, medicine i turizma namijenjenog ponajprije onim potencijalnim posjetiteljima koji su spremni uz potpuno poštivanje prirode uživati u dijelu njenih blagodati.


Cilj ovog druženja, napomenuo nam je Petar Hrg, direktor TZ Gorski kotar, temelji se na spoznaji da Gorski kotar svoj turistički razvoj treba, između ostalog, temeljiti i na autohtonosti i tradiciji te naglašavati djelatnosti koje mogu biti prilagođene današnjim trendovima turističkog tržšta.


Širenje priče


– Apiturizam svakako je jedna od takvih djelatnosti, što zbog tradicije pčelarstva na ovim prostorima, što zbog Goranskog meduna, jedine zaštićene vrste meda u županiji, kao i zbog činjenice da na područjima nedaleko od nas već postoje lijepi primjeri bavljenja apiturizmom.
Upravo stoga priču o razvoju te vrsti turizma nastojat ćemo i ovim skupom što više proširiti i predstaviti je što širem krugu ljudi, od samih pčelara pa do svih ostalih uključenih u rad turističkog sektora kojima ovaj oblik turizma može biti zanimljiv.


Mogućnosti razvoja su velike jer, koliko je meni poznato, trenutačno na području Primorsko-goranske županije postoje samo četiri ponuditelja ovakvih usluga od kojih je samo jedan na goranskom području.


No, istodobno postoji puno više pčelara pa je jasno da su potencijali veliki i stoga smo odlučili organizirati jedan ovakav skup – rekao je Hrg.


Potencijal za razvoj


Doktorica znanosti Gordana Hegić, predsjednica Hrvatskog apiterapijskog društva, istaknula je kajo je Gorski kotar veliki, ali za sada još nedovoljno iskorišten, potencijal za razvoj apiturizma.


– Mogućnosti su velike, ali svi na umu moraju imati da se u cjelokupnom procesu mora maksimalno poštivati sve zakonske odredbe, kako zbog ponude, tako i zbog sigurnosti onih koji koriste apiterapije.


Trenutačno u Hrvatskoj imamo četrdesetak certificiranih pružatelja apiterapije i apiturizma i svi su oni educirani za sve vezano uz apiturizam, posebno za apiterapije koje su, u stvari, usluge zdravstvene djelatnosti i pri njihovoj realizaciji treba biti vrlo oprezan te maksimalno poštivati sva pravila, a to znači surađivati sa strukom – rekla je dr.sc. Hegić naglasivši kako i država, ponajprije kroz Ministarstvo poljoprivrede, u velikoj mjeri kroz sektorske intervencije u pčelarstvu pomaže na brojne i razne načine pa se onima koji krenu u bavljenje apiturizmom otvaraju brojne mogućnosti sufinanciranja.


Mr.sc. Aleksandra Kuratko Pani, voditeljica Udruge ruralnog turizma Hrvatske, ujedno i moderatorica prve diskusije, naglasila je kako se Okruglim stolom kroz primjere dobre prakse iz drugih sredina nastoji pčelarima ovog dijela Hrvatske pokazati što je sve moguće kad je riječ o razvoju apiturizma.


– Naravno, pobudimo li pažnju pčelara s ovih područja mi smo itekako voljni i spremni nastaviti suradnju te i nizom drugih aktivnosti pomagati u razvoju apiturzma u ovom dijelu Hrvatske – zaključila je Aleksandra Kuratko Pani.


Održana dva panela


Uz TZ Gorskog kotara organizatori Okruglog stola su i Udruga ruralnog turizma Hrvatske te Hrvatsko apiterapijsko društvo, a sve nazočne u ime Grada Delnica pozdravila je gradonačelnica Katarina Mihelčić.


Održana su dva panela. U prvom su o trenutačnom stanju apiturzma u Hrvatskoj govorili dr.sc. Gordana Hegić, Željko Fanjak, direktor Regionalne turističke zajednice Karlovačke županije, Darko Martinović, predsjednik Pčelarske udruge Labin, Velimir Babić, (Destilerija Abelo, Vinkovci), Zoran Salopek (Apiterapija i apiinhalacije, Ogulin) te Antonio Komadina (Poljoprivredna Zadruga API Kvarner), a u drugom koji je predočio sliku apiturizma na granskom području sudjelovali su uz moderatora Petra Hrga još i dipl.oec. Alessandra Ban, Upravni odjel za turizam, poduzetništvo i ruralni razvoj Primorsko-goranske županije, mag.iur.univ.spec.polit. Tomislav Mrle, pročelnik Odjela gradske uprave za lokalnu samoupravu, društvene djelatnosti i opće poslove, Delnice, Silvija Sobol, KTD d.o.o. Ured za turizam Fužine, Valter Rački, predsjednik Udruge pčelara Gorskog kotara “Žbela”, Damir Zanoškar, predsjednik Udruge pčelara “Medun” Delnice te Saša Burić, predsjednik Udruge pčelara “Smreka” Vrbovsko.