Kandidiranje za fondove

U Delnicama održana radionica za izradu lokalne razvojne strategije Gorskog kotara

Marinko Krmpotić

Sanja Čop i Vesna Hajdarević / Foto Marinko Krmpotić

Sanja Čop i Vesna Hajdarević / Foto Marinko Krmpotić

Sami natječaji za EU sredstva vjerojatno će krenuti tijekom drugog dijela 2023. godineDelnice su bile domaćin druge radionice za izradu lokalne razvojne strategije Gorski kotar vezane uz novo provedbeno razdoblje kandidature za sredstva iz EU fondova.


Prva radionica održana u lipnju bila je vezana uz analize stanja na terenu, a ovog tjedna kroz drugi i treću radionicu pažnja će biti posvećena javnom sektoru lokalnih samouprava te gospodarskom i civilnom sektoru kojima će se nastojati otkriti i odrediti zajednički i mogući ciljevi.


Po mišljenju Sanje Čop, predsjednice LAG-a Gorski kotar, za sve je dionike korisno što veće uključivanje.
– LAG Gorski kotar u proteklom je razdoblju na području Gorskog kotara na raspolaganju imao oko 15 milijuna kuna a od toga je provedeno 56 projekata vezanih uz malu poljoprivredu te devet vezanih uz lokalne samouprave.


Kroz te je projekte iskorišteno ili se upravo koristi više od 11 milijuna kuna, ili 1,5 milijuna eura. Ta će se svota nastojati bitno povećati u narednom razdoblju – najavila je Sanja Čop.


Vesna Hajdarević iz riječke Konzultantska tvrtka Benefit Biro posebno je naglasila kako manjka interes gospodarskog sektora što je šteta jer kroz suradnju s LAG-om mogu doći do mogućnosti korištenja sredstava iz EU fondova.


– Zato ih posebno pozivamo na radionicu namijenjenu njima koja će u Velikoj vijećnici u Delnicama biti održana u četvrtak u 17 sati – rekla je Vesna Hajdarević dodavši kako će kroz ove radionice i rad na analizi do kraja ove godine biti definirana i Strategiju nakon čega slijedi usklađivanje na državnoj razini, a sami natječaji za EU sredstva vjerojatno će krenuti tijekom drugog dijela 2023. godine.