Promocija gastroobičaja

Stiže Ravnogorska salamijada, novo gastronatjecanje koje čuva tradiciju Gorskog kotara

Marinko Krmpotić



RAVNA GORA – Pod nazivom Ravnogorska salamijada u Domu kulture u Ravnoj Gori 25. veljače će prvi put biti održano neobično gastronatjecanje kojemu će cilj biti čuvanje tradicije i promocija gastroobičaja vezanih uz pripremu suhomesnatih prozvoda ovog dijela Gorskog kotara – salama, kobasica i ostalih sličnih delicija. Ideja je to sadašnjeg načelnika Ravne Gore Mišela Šćuke koji je na jučerašnjoj tiskovnoj konferenciji naglasio kako smatra da se Gorski kotar na turističkom polju u daleko većoj mjeri treba predstavljati originalnom i autohtonom gastrotradicijom.


– Puno toga kvalitetnog imamo kad je riječ o tradicijskoj prehrani i to sigurno može biti jedan od aduta naše turističke ponude. Ovom manifestacijom želimo na to skrenuti pažnju, a istodobno ćemo kroz sustav natjecanja na toj priredbi nastojati motivirati naše OPG-ove okrenute promociji autohtonih vrijednosti kako bi u još većoj mjeri podigli kvalitetu i raznovrsnost svojih proizvoda. Želja nam je da ova priredba preraste u tradicionalno zimsko druženje koje će privlačiti ne samo naše, već i proizvođače suhomesnatih proizvoda iz cijele Hrvatske – rekao je načelnik Mišel Šćuka.


Uz Općinu Ravna Gora, glavni organizator je ravnogorska Udruga »Plodovi gorja« čija je predsjednica Blažica Sveticki novinarima predstavila program prve Ravnogorske salamijade.




– Sve će se odvijati u Domu kulture u Ravnoj Gori i počet će u 11 sati. Krenut ćemo uz prikaz starih ravnogorskih običaja koji će pod nazivom »Kak je blu prejk« predstaviti članovi Udruge umirovljenika Ravna Gora. Potom kreće natjecanje za najbolju salamu, pri čemu prijave za nastup primamo do 21. veljače, a već sada imamo niz prijavljenih iz Ravne Gore, Jaske, Popovače i Gline. Sudionici će moći uživati u zimskom ručku (kobasice sa zeljem), a Pivovara Drvenik predstavit će se kraft pivom »Kirica«. Edukativne radionice o izradi trajnih kobasica vodit će Ivica Kos s Agronomskog fakulteta Zagreb, a druženje će kraju biti privedeno proglašenjem najuspješnijih, pri čemu će se medalje dijeliti po kategorijama (miješano meso, divljač…). Zabavni dio bit će vezan uz Gurmanski izazov, natjecanje tijekom kojeg ćemo saznati tko može pojesti više kobasica u tri minute, a pobjednik će dobiti pet kilograma kobasica. Program će voditi već naš prokušani gastrovoditelj Ribafish, a predviđeni su i nastupi tria Kumpanjoni, Puhačkog orkestra Ravna Gora te vjerojatno i zbora Gimpl – najavila je Sveticki, dodavši kako u organizacijskim poslovima pomaže DVD Kupjak, a pokrovitelj priredbe je Primorsko-goranska županija.