JRE HRVATSKA

Restorateri prepoznali potencijale: Proizvodi iz Gorskog kotara i u restoranima s Michelinovim zvjezdicama

Marinko Krmpotić

Foto L. Stanzl PIXSELL / arhiva NL

Foto L. Stanzl PIXSELL / arhiva NL

Ugledne hrvatske restoratere privukla je nedavna priča o sađenju krumpira na području Vrbovskog, a uz to oni vrlo dobro znaju da u Gorskom kotaru djeluje sve veći broj OPG-ova koji nude vrlo kvalitetnu domaću hranu – kaže Tanja Kušić iz Grada Vrbovskog



VRBOVSKO – Održavanjem godišnje skupštine JRE-a Hrvatska (Jeunes Restaurateurs – Udruga mladih restoratera) u Vrbovskom odano je svojevrsno priznanje ovoj goranskoj sredini koju, govori nam Tanja Kušić, savjetnica za turizam u Jedinstvenom upravnom odjelu Grada Vrbovskog, restorateri ovog udruženja vide kao itekako zanimljivo odredište vezano uz kvalitetne poljoprivredne proizvode, ali i mnogo toga drugog što nudi goranska priroda, odnosno ljudi koji u njoj žive.


– Ugledne hrvatske restoratere u Gorski kotar privukla je nedavna priča o sađenju krumpira na području Vrbovskog, a uz to oni vrlo dobro znaju da na ovom području, kao i u ostalim dijelovima Gorskog kotara, djeluje sve veći broj OPG-ova koji nude vrlo kvalitetnu domaću hranu. U skladu s tim, ostvarili smo neke početne dogovore pa će predstavnici JRE-a uskoro iznova posjetiti Vrbovsko – rekla je Tanja Kušić.


Da zaista jest tako, potvrdila nam je i Irina Ban, predstavnica JRE-a, napomenuvši da je među projektima za 2021. godinu i edukacija u Gorskom kotaru i to na temu gljiva i samoniklog začinskog bilja, a s ciljem da se uz projekte za javnost koje JRE organizira stvori nova platforma »chef-to-chef projekata« kojima je zadaća usavršavanje chefova u posebnim segmentima kuharstva i gastronomije, u ovom konkretnom slučaju temi gljiva i samoniklog bilja, s naglaskom na terroir, dakle lokalitet Gorskoga kotara.




– Smatramo da se u hrvatskoj gastronomiji pažnja mora posvećivati lokalnim proizvodima, što u restoranima i njegujemo kroz mrežu lokalnih dobavljača, ali se uz postojeće ta mreža može i treba dodatno proširiti, a sam teritorij potrebno je istražiti uz pomoć lokalnih znalaca i vidjeti kako se njegovo bogatstvo može gastronomski upotrijebiti te marketinški plasirati – rekla je Irina Ban, potvrdivši da ova udruga ima ozbiljne planove daljnje sauradnje i rada na području Gorskog kotara.


Svakako treba reći da je JRE hrvatska nacionalna udruga koja pripada velikoj europskoj udruzi JRE Europe. Aktivna je u 16 zemalja, a osnovanoj još 1974. godine. U JRE obitelji Europe nalazi se više od 360 restorana, od toga polovina njih ima između 1 i 3 Michelin zvjezdice, a više od trećine nosi najviša odličja Gault Millaua te pripada grupaciji Relais Chateau.


U JRE-u Hrvatska 14 renomiranih restorana


Hrvatski JRE okuplja 14 renomiranih hrvatskih restorana. To su Monte Rovinj, Pergola Savudrija, Badi Umag, Marina Novigrad, San Rocco Brtonigla, Zigante Livade, Draga di Lovrana Lovran, Plavi podrum Volosko, Villa Ariston Opatija, Boškinac Pag, Foša Zadar, Boba Murter, Pelegrini Šibenik i Dubravkin put Zagreb.