Odobreno zaduženje

Popularni “Fužine Express” zamijenit će brijunski vlakić. Imat će tri vagona i 60 mjesta za putnike

Marinko Krmpotić

U nabavu novog turističkog vlaka KTD Fužine je morao ići jer je dosadašnji već star i kvarovi su sve češćiFUŽINE – Većinom glasova (pet za, dvoje suzdržano) članovi Općinskog vijeća dali su Komunalno-trgovačkom društvu Fužine suglasnosti za realizaciju financijskog leasinga za nabavu turističkog vlakića. Pojašnjavajući motive za ulazak u ovu investiciju, Dino Piljić, direktor fužinskog KTD-a, rekao je kako je u planu poslovanja za ovu 2022. godinu bila nabava turističkog vlakića.


»Uspješno je proveden natječaj i javio se jedan ponuditelj. S bankom smo dogovorili leasing na 84 uplate po 8.000 kuna mjesečno. To kao poduzeće možemo podnijeti, a s obzirom na najavu jako dobre turističke sezone te turistički ugled Fužina, vjerujem da će se ova ulaganja isplatiti«, reko je Piljić istaknuvši kako se u nabavu novog turističkog vlakića moralo ići jer je dosadašnji već star i kvarovi su sve češći. Potvrdio je to i načelnik Općine Fužine David Bregovac istaknuvši kao je novi »Express« ponađen na Brijunima te uz lokomotivu ima i četiri vagona: »No, kod nas, zbog konfiguracije terena, maksimalno mogu voziti po tri vagona s ukupno 60 sjedećih mjesta. Cijena je 650.000 kuna, a pokušat ćemo je smanjiti prodajom starog vlaka«, rekao je Bregovac dodavši kako bi po njemu najbolje bilo da i vlakom i brodićem ne upravlja Općina, odnosno KTD Fužine, već privatnici kroz sustav iznajmljivanja. No, dok se ne dogodi takav interes, dobro je i ovako.


Šest kredita


Tijekom rasprave pitanja su uputili vijećnici PGS-a koji su pri glasovanju bili suzdržani. Tako je Nataša Blažević Starčević svoju suzdržanost pojasnila činjenicom da Općina Fužine te općinski KTD već imaju šest kredita, pa nije pametno ići u novi. Načelnik Bregovac odgovorio joj je kako ti krediti nisu veliki, pa novo zaduženje neće donijeti komplikacije, a na kreditiranje su usmjereni svi koji žele raditi i razvijati se, rekao je Bregovac. Slobodan Huš pitao je hoće li donedavni »brijunski« vlak biti adekvatan zahtjevnosti bitno drukčijeg planinskog terena, a direktor Piljić odgovorio je kako je taj turistički vlakić u potpunosti renoviran te ima dvogodišnju garanciju: »Bez problema će, provjereno je, savadavati ove terene«, rekao je Piljić, dok je načelnik Bregovac na Hušovo pitanje što je bilo s idejom o kupnji električnog vlaka rekao kako to nije moglo biti realizirano zbog prevelike (3 milijuna kuna) cijene električnog turističkog vlakića.


Potvrđeni laureati
I dok je pri glasovanju o leasingu bilo različitih stavova, jednoglasno su prihvaćeni prijedlozi za ovogodišnje laurete godišnjih priznanja Općine Fužine.


Tako će Povelja biti uručena Marijanu Urbancu za njegov dugogodišnji rad na promociji Fužina kao turističke destinacije, a Godišnju nagradu dobit će Udruga »Dr. Franjo Rački« koja već godinama marljivo radi na očuvanju i predstavljanju tradicije cijelog ovog područja.


Nagrade će spomenutima biti uručene na Svečanoj sjednici Općinskog vijeća Fužina, koja će biti održana tijekom lipnja.


Vodovodni radovi pri kraju


Načelnik Bregovac iskoristio je mogućnost da vijećnike obavijesti o skorom završetku svih radova vezanih uz švicarsko-hrvatsku darovnicu namijenjenu vodoopskrbi i odvodnji. »Potpuni dovršetak nije moguć samo još baš u središtu Fužina gdje se čekaju rezultati analize vode. To bi uskoro trebalo biti gotovo, a nakon toga slijedi ispiranje cjevovoda, zatim zatrpavanje rupe i asfaltiranje prometnice«, rekao je načelnik Bregovac.