PGŽ nastavlja pomagati

Pola milijuna kuna za reklamu Gorskog kotara u inozemstvu

Marinko Krmpotić

Potencijali su veliki, ali treba urediti infrastrukturu i bitno ojačati promidžbu / Foto : M. KRMPOTIĆ

Potencijali su veliki, ali treba urediti infrastrukturu i bitno ojačati promidžbu / Foto : M. KRMPOTIĆ

Gorski kotar ima izvrstan turistički proizvod, pokazalo se to u doba korone, ali i statistički podaci prema kojima je Kvarner lani završio s 58 posto noćenja u odnosu na prethodnu godinu, a Gorski kotar imao je čak 77 posto, istaknula je Peršić ŽivadinovFUŽINE – Nedavno osnovanoj Turističkoj zajednici Gorskog kotara Primorsko-goranska županija pomoći će sufinanciranjem promidžbenih aktivnosti, ali i ulaganjima u turističku infrastrukturu, rekao je novinarima jučer po završetku sastanka s predstavnicima TZ-a Gorskog kotara župan Zlatko Komadina.– Nedvojbeno je da je Gorski kotar sjajna destinacija izletničkog, ali i sportsko-rekreacijskog turizma pa ćemo nastaviti s ulaganjima u marketing i sportsko-turističku infrastrukturu. Uskoro ćemo predstaviti dva projekta vezana uz znatna financijska ulaganja Županije – Centar za velike zvijeri u Staroj Sušici te obnovljeni postav Prirodoslovnog muzeja u Kaštelu Zrinski u Brodu na Kupi. Dodamo li tome i goranske kaštele uključene u kraju već priveden projekt Putovima Frankopana, onda je to oko 20 milijuna kuna plasiranih iz Primorsko-goranske županije, rekao je Komadina.


Prvi ratrak i baby lift u Čabar


Projekt osmišljavanja sanjkališta i malih skijališta u Gorskom kotaru prvu će realizaciju doživjeti kupnjom malog ratraka i baby lift trake za skijalište Rudnik u Tršću, najavio je župan Komadina.
– U fazi smo prikupljanja ponuda i odabira najpovoljnije ponude, što znači da će Čabar ove godine dobiti mali ratrak i malu baby lift vučnicu i to, naravno, prije početka nove skijaške sezone. Njih smo odabrali za početak jer je ideja o kupnji te opreme došla od čabarskoga gradonačelnika Kristijana Rajšela. Isto ćemo iduće godine pokušati učiniti i sa svim ostalim goranskim lokalnim samoupravama koje žele nabaviti te dijelove bitne za funkcioniranje skijališta i sanjkališta, najavio je župan Komadina. 


Hit kuće za odmor


Direktorica TZ-a Kvarnera Irena Peršić Živadinov istaknula je da je veseli udruživanje goranskih TZ-a jer je i TZ Kvarnera tome težio, prvenstveno stoga jer je na taj način lakše promovirati cijelu destinaciju.
– Da Gorski kotar ima izvrstan turistički proizvod uvjerili smo se i u ovo doba korone, što je uočljivo i iz niza statističkih podataka koji govore da je koncem prošle godine Kvarner završio s 58 posto noćenja u odnosu na prethodnu godinu, a Gorski kotar imao je čak 77 posto! Pri tome treba skrenuti pažnju da su posebno dobro »išli« kvalitetni smještaji pa su tako, primjerice, kuće za odmor u prošloj »korona godini« bile popunjenije za 3 posto u odnosu na »nekorona« 2019. godinu, a kuće za odmor s pet zvjezdica popunjenije su bile za čak 31 posto! Dakle, tržište postoji, gosti žele doći ovamo i treba im u što većoj mjeri nuditi mogućnosti Gorskog kotara. Upravo zato TZ Kvarnera pomoći će u ovoj godini zajedničkom TZ-u Gorskog kotara sredstvima vezanim uz promociju Gorskog kotara na inozemnom tržištu za što ćemo, uz planiranih 300.000 kuna, izdvojiti vjerojatno još otprilike 200.000 kuna, najavila je Peršić Živadinov.


Bregovac: Dobrodošla županijska pomoć, čekamo i državnu


David Bregovac, načelnik Općine Fužine i predsjednik Skupštine te Vijeća TZ-a Gorskog kotara, zadovoljan je najavama iz Županije.
– Ako ćemo gledati omjer ovog što je dala država i ovog što najavljuje Županija, onda sam vrlo zadovoljan količinom sredstava koju za potporu našem radu najavljuje Županija. Naravno, sad očekujemo, s obzirom na proračun Županije i države, još i višu potporu države, a na nama je kao čelnicima goranskih lokalnih samouprava i meni kao predsjedniku Skupštine i Vijeća TZ-a Gorski kotar da na sve njih vršimo pritisak i tražimo što veće uključivanje u pomoć promidžbi Gorskog kotara jer su protekli mjeseci pokazali da za Gorski kotar postoji velik interes, rekao je Bregovac.

 


Pravi smjer razvoja


Direktor TZ-a Gorski kotar Petar Hrg zahvalio je na dobroj volji i najavljenoj pomoći, istaknuvši da će sredstva namijenjena marketingu dobro doći da poboljšaju za već ovo proljeća najavljen marketinški istup na onim tržištima u Hrvatskoj iz kojih Gorani očekuju dolazak potencijalnih posjetitelja – Rijeke, Istre, Zagreba, Slavonije, Dalmacije…


Sastanak predstavnika PGŽ-a s predstavnicima TZ-a Gorski kotar / Foto M. KRMPOTIĆ

Sastanak predstavnika PGŽ-a s predstavnicima TZ-a Gorski kotar / Foto M. KRMPOTIĆ– Kad je o infrastrukturi riječ, draga nam je županijska inicijativa o uređenju sanjkališta i malih skijališta jer je i tržište pokazalo da je to pravi smjer razvoja, a rast broja gostiju u prva dva mjeseca od gotovo 30 posto u odnosu na prošlu godinu jasno pokazuje da smo mnogima zanimljivi, rekao je Hrg, a glasnogovornica PGŽ-a Ermina Duraj najavila je da će svi županijski projekti u Gorskom kotaru vezani uz turizam biti plasirani u medije, na društvene mreže i bilboard plakate s jasnim pozivom: Dođite u Gorski kotar i uživajte u Centru za velike zvijeri u Staroj Sušici, muzejskom postavu Prirodoslovnog muzeja u Kaštelu Zrinskih u Brodu na Kupi…