Medari u Staroj Sušici

Pobjednik Zlatnog ulišta je Dražen Bogdan

Marinko Krmpotić

Bagremov med pobjednika iz međimurskog Macineca zaslužio je 98,31 bod od 100 mogućih. Alen Maras iz Rijeke najbolji u kategoriji meduna, Elvis Redžić iz Matulja u kategoriji lipe, a Mladen Šoštarić iz Plešca u kategoriji multiflornog medaSTARA SUŠICA – Ukupni je pobjednik 14. Zlatnog ulišta, manifestacije kojoj je cilj promocija pčelarstva i kvalitetne prozvodnje meda, Dražen Bogdan iz Macineca (Međimurje), čiji je bagremov med zaslužio iznimno visoku ocjenu od 98,31 bod (od 100 mogućih).


Uz njega, razloga za zadovoljstvo imali su i pobjednici po pojedinim kategorijama, a to su bili Alen Maras (Rijeka) u kategoriji meduna (93,63 boda), Elvis Redžić (Matulji) u kategoriji lipe (96,62 boda) te Mladen Šoštarić (Plešce) u kategoriji multiflornog meda (93,26 bodova).


U organizaciji Biopčele, Udruge za promociju i primjenu ekološke pčelarske etike te veliku suorganizatorsku pomoć Centra za poljoprivredu i ruralni razvoj Primorsko-goranske županije, dodjela nagrada najuspješnijim sudionicima ovogodišnjeg Zlatnog ulišta održana je jučer na terasi starosušičkog Centra, a prethodila su joj za pčelara dva zanimljiva stručna predavanja. Ovogodišnja pčelarska sezona, rekao nam je u ime organizatora izv. prof. dr. sc. Dražen Lušić, član Katedre zdravstvene ekologije Medicinskog fakulteta Rijeka, pokazala se izuzetno nepovoljnom za glavne nektarne paše u Primorsko-goranskoj županiji, ali i ostatku Hrvatske.


Visoka kvaliteta
– Stoga je i na ovoj priredbi bilo nešto manje uzoraka nego ranijih godina, ali je njihova kvaliteta i dalje vrlo visoka i ne zaostaje za prethodnim godinama. Postupak ovogodišnjeg senzorskog ocjenjivanja proveden je u prostoru Odjela za biotehnologiju Sveučilišta u Rijeci, a realizirali su ga senzorski analitičari meda Mirko Almaši, Tomislav Pavlešić, Mihaela Staver Bartolčić, Itana Bokan Vucelić, Dijana Mišetić Ostojić, Branko Vidmar i ja. Kriteriji po kojima ocjenjujujemo vrlo su visoki i naša nagrada ima ugled među hrvatskim pčelarima, a prvi se put u 14 godina dugoj povijesti njezina postojanja dogodilo da ukupni pobjednik nije s područja Primorsko-goranske županije – istaknuo je Lušić.


A taj je pobjednik Međimurec Dražen Bogdan, koji je napomenuo da mu pčelarstvo danas nije ni hobi, ni posao, već – dijagnoza!


– Krenuo sam prije deset godina s ciljem da bavljenjem pčelarstvom ojačam prirodan način života, koji cijenim i prakticiram i inače. Počeo sam s pet košnica, a sad ih je četrdeset i sve je skupa poprimilo puno ozbljnije okvire. Proizvodim bagremov i cvjetni med, pelud i propolis. Na sajmove ne moram jer nam vrlo uspješno ide prodaja na kućnom pragu. Sve što proizvedemo, odmah plane – rekao nam je Bogdan, a slično zbori i Opatijac Elvis Redžić, koji u Matuljima ima košnice, i to nekih pet-šest godina.


Smanjenje stresa


– Krenuo sam u pčelarstvo zbog ljubavi prema prirodi, ali i sa željom da jednom ovakvom »suradnjom s prirodom« smanjim posljedice stresa. I uspio sam i baš to mi je i najvažnije. Istina, može se u ovom poslu i zaraditi, ali to mi zaista nije u prvom planu, niti mi je ovo primaran izvor primanja pa ću i ostati na ovih dvadesetak košnica, do kojih sam došao od onih početnih pet. Radim ponajprije multiflorni proljetni med, med od lipe i kestena, a tržište su mi susjedi i prijatelji koji »poberu« sve što napravim – rekao je Redžić, istaknuvši i zadovoljstvo činjenicom da je uspio pobijediti u kategoriji meda od lipe.


Vrlo je zadovoljan pobjedom i dolaskom »na vrh« i Riječanin Alen Maras, koji je pred pet godina krenuo s tri, a danas ima 30 košnica.


– Krenuo sam iz dosade i želje da imam neki hobi, a danas više nemam slobodnog vremena! Sad već imam stalne kupce koji znaju da je moj med iznimno kvalitetan, a drugačije i ne može biti jer ga vrcam na području Gorskog kotara, ponajprije Liča i Vrbovskog – rekao nam je Maras.


PGŽ dodijelio 20.000 kuna


Dalibor Šoštarić, direktor Centra za poljoprivredu i ruralni razvoj PGŽ-a, domaćina dodjele nagrada, istaknuo je da je PGŽ podržao ovogodišnju manifestaciju s 20.000 kuna, čime su pokriveni troškovi stručnih analiza prispjelih uzoraka te izrada plaketa i priznanja.


– Ovu priredbu smatramo kvalitetnom i vrlo korisnom za razvoj pčelarstva pa je Primorsko-goranska županija i naš Centar podržavaju od njezina prvog izdanja, a planiramo to činiti i dalje – rekao je Šoštarić, izrazivši zadovoljstvo što je dodjela 14. Zlatnog ulišta priređena u Staroj Sušici.