"Pružimo ruke"

Ovo su iskustva žena iz Delnica i Mrkoplja koje pomažu starijim osobama u njihovim domovima

Marinko Krmpotić

Foto Marinko Krmpotić

Foto Marinko Krmpotić

Brinu se o 78 korisnika uključenih u projekt "Pružimo ruke", a zaposlene su u okviru Programa "Zaželi"Od početka studenog prošle godine deset žena s područja Delnica i Mrkoplja brine o 78 korisnika uključenih u projekt “Pružimo ruke”, a kakva su iskustva nakon dvomjesečnog rada saznati se moglo na prigodnoj tiskovnoj konferenciji koju je otvorila Snježana Krizmanić, ravnateljica Gradske organizacije Crvenog križa Delnice podsjetivši kako je ugovor o bespovratnim sredstvima (494. 323 kuna ili 19. 000 eura) za ovaj projekt potpisan 14. rujna prošle godine, a nakon svih potrebnih predradnji desetero žena s radom je počelo 3. studenog i sa korisnicima će raditi šest mjeseci, koliko traje ova treća faza Programa “Zaželi” financiranog u potpunosti iz Europskog socijalnog fonda, točnije Operativnog programa “Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020.”


Odgovoran i fizički zahtjevan posao


– Temeljni ciljevi projekta su pomoć starijim osobama i to kroz zapošljavanje žena koje teže dolaze do posla. Na taj način ostvaruje se dvostruka korist jer uposlenim ženama omogućavamo redovnu mjesečnu zaradu, a korisnicima itekako nužnu pomoć jer su mnogi od njih slabije pokretni, a neki žive u udaljenijim naseljima.

Projekt realiziramo uz veliku pomoć i suradnju Grada Delnica i Općine Mrkopalj, a iznimno bitni suradnici su nam Zavod za socijalni rad – Podružnice Delnice te delnička ispostava Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Naravno, posebne pohvale idu našim uposlenicama koje rade ne samo odgovoran, već često i fizički zahtjevan posao pa bi im dobro došlo zaposlenje jednog muškarca i to ćemo pokušati tražiti za narednu fazu Programa “Zaželi” – rekla je Snježana Krizmanić, prof., ravnateljica GDCK Delnice.


Predstavljanju projekta nazočila je i gradonačelnica Delnica Katarina Mihelčić koja je istaknula humanu stranu projekta očitu u tome da se o starijim ljudima brine u okvirima njihovih domova.


Voljeli bi da projekt traje znantno duže


– Zna se da je to bolje od smještaja starijih ljudi u razne ustanove. Kroz ovu aktivnost nedvojbeno se oplemenjuje dio života naše zajednice vezan uz starije ljude, a jedino što nam je žao je to što projekt traje tek pola godine i zaista bismo voljeli da traje znatno duže jer bi to puno značilo i uposlenim ženama i korisnicima – rekla je delnička gradonačelnica, a njen mrkopaljski kolega, načelnik Josip Brozović upravo je tu težnju istaknuo kao najbitniju.– Iskreno se nadam stvaranju sustava koji bi na duži rok, možda i za stalno, omogućio realizaciju ovog programa koji je – prošlost to pokazuje – iznimno potreban i koristan sve starijem stanovništvu Gorskog kotara.


Sadašnja brojka od 78 korisnika daleko je od stvarnog stanja jer su potrebe puno veće i zaista bi bilo dobro da se krene u osmišljavanje sustava konstantne pomoći ove vrste – rekao je Brozović pohvalivši suradnju Delnica i Mrkoplja te zahvalivši uposlenim ženama na svemu što pružaju.


A njima, očigledo, nije lako. Jer, do niza malih goranskih naselja često se i ne može drugačije do li “s noge na nogu”, a o vremenskim (ne)prilikama koje su ovih dana itekako uočljive, ne treba puno govoriti.


Na teren se ide bez obzira na vremenske uvjete


Ivana Kudlik koja je u “Zaželi” uključna od prve faze, rekla je kako žene često rade i ono što im nije u opisu poslova, a na teren se ide bez obzira na vremenske uvjete.


Štefica Cuculić koja uz Snježanu Pleše i Jožefu Ribić “pokriva” područje malih crnoluških naselja (Gonji i Donji Okrug, Biljevina, Razloge) kaže kako se do nekih korisnika može samo pješke, a kad padne snijeg to je dodatna poteškoća.


Ljubica Lakotić za sada brine o šest korisnika s područja Mrkoplja, a dobro bi bilo, rekla je po domaćoj mrkopaljskoj štokavici, da ima pomoć.


– Komać da je još bar jedna žena uz mene jer me svaki dan zaustavljaju i pitaju da gren do njih – rekla je Ljubica Lakotić.


Žene koje svaki dan rade na terenu su – Ivana Kudlik, Štefica Cuculić, Ljubica Lakotić, Miljenka Jusić, Snježana Pleše, Jožefa Ribić, Milena Mihelčić, Mirjana Ožbolt, Nada Vuković i Irena Grm. Voditeljica ovog projekta je Vanja Čavić.