Vrijedne donacije

Nova vatrogasna vozila za DVD-e Prezid, Vrata i Lukovdol

Marinko Krmpotić

Za nas ova donacija znači jako puno jer je naš vozni park star više od 40 godina, a s opremom se »krpamo« koliko smo zakonski dužni, uglavnom donacijama jer nemamo dovoljno vlastitih sredstava, rekao je predsjednik DVD-a Prezid Zoran OžboltPREZID/VRATA/LUKOVDOL – Među dobrovoljnim vatrogasnim društvima koja su proteklih dana dobila nova vatrogasna vozila su i DVD-i Prezid, Vrata i Lukovdol. Podsjetimo, vatrogasna su vozila nabavljena temeljem ugovora o provedbi aktivnosti opremanja i osposobljavanja vatrogasnih zajednica za 2019., zaključenog između Ministarstva poljoprivrede i Hrvatske vatrogasne zajednice te Programa opremanja i osposobljavanja vatrogasnih zajednica za 2019. godinu.


Hrvatska vatrogasna zajednica je iz sredstava naknade za općekorisne funkcije šuma nabavila za vatrogasne organizacije ukupno 75 kombiniranih i 58 pick-up vozila ukupne vrijednosti 27.536.763 kune. Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković tom je prigodom napomenuo kako je ulaganje u vatrogastvo bitno te da vatrogasci svojim požrtvovnim radom takva ulaganja višestruko vraćaju građanima.


Predsjednik DVD-a Prezid Zoran Ožbolt iskazao je zahvalost Ministarstvu poljoprivrede i Hrvatskoj vatrogasnoj zajednici na ovoj vrijednoj donaciji.


»Krpanje«
– Vozilo je trenutačno na tehničkom pregledu, a njegovo opremanje pokušat ćemo dogovoriti s Gradom Čabrom, s obzirom na limitirana financijska sredstva kojima raspolažemo. Za nas ova donacija znači jako puno jer je naš vozni park star više od četrdeset godina. Što se tiče vatrogasne opreme, »krpamo« se koliko smo zakonski dužni imati, uglavnom donacijama jer nemamo dovoljno vlastitih financijskih sredstava. Imamo dvadeset operativnih članova i osamdesetak starijih članova, kaže Ožbolt.


Zahvalni su na donaciji su i u DVD-u Vrata, čiji zapovjednik Tomislav Frković ističe kako je novo vozilo posebno pogodno za šumske požare.


– Preko Vatrogasne zajednice Fužine nabavili smo veće vatrogasno vozilo, ali ovo novo će nam dobro doći za šumske požare, za obilazak terena po zimi jer su za takve situacije kamioni preveliki, a putovi preuski. Vozilo ćemo nastojati opremiti čim prije vlastitim financijskim sredstvima. Inače, s vatrogasnom opremom dobro stojimo jer smo stožerno društvo za Općinu Fužine. Imamo vozila za sve vrste intervencija – od stambenih objekata do intervencija u prometu, kao i kombi-vozilo za prijevoz vatrogasaca na intervencije ili novih, budućih članova na vatrogasna natjecanja. U našem je DVD-u četrdesetak članova, imamo i dvadesetak djece s područja cijele općine Fužine, s kojima radimo aktivno, ističe Frković.


Konačno mobilni


Novo je vatrogasno vozilo velika donacija svim dobrovoljnim vatrogasnim društvima, a posebno DVD-u Lukovdol, koje je već dvije godine bez vozila.


– Trenutačno smo već dvije godine bez vozila jer je ono staro bilo dotrajalo, a nismo imali financijske mogućnosti za nabavu novog. Tako da nam ova donacija itekako puno znači jer ćemo sada biti mobilniji, lakše i brže ćemo izlaziti na intervencije, bit ćemo učinkovitiji.


Vatrogasne opreme imamo, a financiramo se preko Grada Vrbovskog, odnosno Vatrogasne zajednice Vrbovsko, koji će nam pomoći i u opremanju novog vatogasnog vozila.
Nešto sitno dobijemo i iz donacija. Inače imamo četrnaest operativnih članova, a cijelo Društvo, zajedno s podmlatkom i starijim te pridruženim vatrogascima, broji oko šezdeset članova, kaže predsjednik DVD-a Lukovdol Eduard Krizmanić.