Druženje uz stihove

“Na jezera, tri, iz bajke”: Nakon prisilne stanke zbog korone, u Fužinama se opet okupili haiku pjesnici

Marinko Krmpotić

Na natječaj su se javila 132 autora koji su poslali 307 pjesama, i to u u konkurenciji odraslih 69 autora (209 radova), a u kategoriji osnovnih škola 63 učenika (98 radova)FUŽINE – Nakon prisilne stanke zbog pandemije COVID-19, goransko druženje haiku pjesnika iz Hrvatske, koje organizira udruga »Goranski koraci«, opet je ove jeseni održano, a domaćin tog već osmog druženja haiku pjesnika u Gorskom kotaru bila je ovog puta Općina Fužine. U skladu s idejom ovih »putujućih haiku susreta Gorskog kotara« (tako ih, s pravom, nazivaju sami sudionici), svi koji su jučer pristigli u Fužine u uvodnom su dijelu obišli turističke zanimljivosti uvijek privlačnog područja ove goranske lokalne samouprave te se upoznali s jezerima Bajer, Lepenica i Potkoš, spiljom Vrelo, svetištem Majke Božje u Liču…


​Novi zbornik


Naravno, središnji događaj njihova bogata druženja bila je promocija novog zbornika haiku radova nazvanog »Na jezera, tri, iz bajke« po jednom od stihova jedne od nagrađenih pjesama, pri čemu ovo »na« iz naslova treba tumačiti kao »evo«, »eto«. Zbornik je, istaknula je Slavica Grgurić Pajnić, predsjednica Udruge »Goranski koraci« i idejna začetnica susretu haiku pjesnika u Gorskom kotaru, stvoren od pjesama na teme tlo i špilje za koje je natječaj raspisan još 2019. godine, ali se zbog koronavirusa moralo pričekati do listopada ove godine.


– Odabirom tema željelo se iznova potaknuti na ekološki pristup životu, odnosno dotaknuti izuzetno važne vrijednosti – postojanost tla kao bitnog elementa za egzistenciju svih živih bića te ukazati na vrijednosti tla i zemlje kao staništa života, opstanka i, dakako, ljepote, rekla je Grgurić Pajnić.


Najuspješniji sudionici
Na natječaju su sudjelovala ukupno 132 autora koji su poslali 307 haiku pjesama pri čemu je u konkurenciji odraslih to bilo 69 autora i 209 radova, a u kategoriji osnovnih škola 63 učenika i 98 radova. Prispjele radove ocjenjivala je komisija koju su činili ugledni hrvatski haiku pjesnici Silva Trstenjak, Stjepan Rožić i Slavica Grgurić Pajnić.


Po njihovoj procjeni na temu »Tlo« najuspješniji rad kod odraslih ima Nada Jačmenica (Svreti Križ Začretje), drugo mjesto osvojile su Gordana Vlašić (Oroslavlje) i Mihovila Čeperić – Biljan (Rijeka), a treće su zaslužili Gordana Kurtović (Osijek), Grozdana Drašković (Hum na Sutli) i Franjo Ordanić (Oroslavlje). Na temu »Špilja« najbolju haiku pjesmu ovog je puta napisao Zvonko Jurčević (Samobor), drugu nagradu osvojile su Dubravka Ščukanec (Zagreb) i Kristina Kroupa (Sveta Nedelja), a trećim mjestom nagrađeni su Nina Kovačić (Zagreb), Štefanija Ludvig (Dubravica) te Josipa Braut (Viškovo). Kod osnovaca prvo mjesto u kategoriji »Tlo« dobila je Ana Cvek (Rijeka), drugoplasirane su Sara Štimac (Delnice) i Anamarija Đaković (Rijeka), a nagradu za treće mjesto dobili su Toni Kraljić (Rijeka), Leona Urdich (Rijeka) i Leon Škara(Rijeka), dok je u kategoriji »Špilja« pobjednik Josip Rubinić (Rijeka), drugu nagradu osvojile su Larisa Karaga (Petrinja) i Lucija Blatančić (Rijeka), a treću Jan Belobrajdić (Delnice), Maša Štakić (Rijeka) i Anđela Manestar (Rijeka).


Uz literarne radove, susreti haiku pjesnika redovno su i prilika osnovcima da se iskažu likovno, a njihove prispjele radove ocjenjivala je komisija koju su činile Višnja Bolf, Lea Grgurić i Slavica Grgurić Pajnić. Na temu »Tlo« najuspješniji likovni rad napravila je Sara Sorić (Novska), drugu nagradu zaslužila je Senka Hogić (Zelinja Donja, Bosna i Hercegovina), a treću Paula Rački (Brod Moravice), dok je u kategoriji »Špilja« pobjednica Ana Kalanja (Novska), drugi je David Burić (Brod Moravice) te treća Melisa Hodžić (Zelinja Donja, Bosna i Hercegovina).


Promocija Gorskog kotara na novi način


Svečanost promocije novog zbornika haiku pjesama i dodjela priznanja nagrađenima upotpunile su pozdravnim riječima predsjednica Općinskog vijeća Fužine Sabina Urbanc te turistička djelatnica Silvija Sobol, a predsjednica Udruge »Goranski koraci« Slavica Grgurić Pajnić podsjetila je kako se ovi »putujući haiku susreti« pretvaraju i u promociju turističkih i općenito ljepota Gorskog kotara jer se pri svakom susretu obiđu i turističke zanimljivosti područja koje je domaćin, a u slučaju Općine Fužine dio tih turističkih zanimljivosti čak je i predstavljen u zborniku radova.


– Svakako nam je cilj predstaviti Gorski kotar na jedan drukčiji način, kroz pjesništvo u haiku izričaju kroz koje se ljepote našeg kraja mogu kroz minijaturu haiku pjesme istražiti, proživjeti i opisati, rekla je Grgurić Pajnić podsjetivši kako su dosadašnji domaćini ovih haiku susreta bili Delnice, Brod na Kupi, Lokve, Ravna Gora, Vrbovsko, Brod Moravice i sada Fužine.