Otvoren Interpretacijski centar

Multimedijska “razglednica” otkriva crnolušku prirodnu i kulturnu baštinu

Marinko Krmpotić

Multimedijski sadržaji pažnju su privukli već na samom otvaranju prostora / Foto M. KRMPOTIĆ

Multimedijski sadržaji pažnju su privukli već na samom otvaranju prostora / Foto M. KRMPOTIĆ

Centar na osebujan način progovara o ljepotama prirode ovog kraja, tradiciji života crnoluškog čovjeka, običajima i kulturi pa sam siguran da će predstavljati prekrasnu razglednicu crnoluškog područja, istaknuo je delnički gradonačelnik ​Ivica KneževićCRNI LUG  Goransko mjestašce Crni Lug od jučer je bogatije za iznimno dobro uređen Interpretacijski centar, koji će posjetiteljima na najsuvremeniji način pružati brojne zanimljive podatke o povijesti ovog područja te vrlo bogatoj flori i fauni. Interpretacijski centar Crni Lug uređen je u nekadašnjoj kući Mjesne zajednice u kojoj je bila i sala za vjenčanje, a kompletna obnova te zgrade te uređenje interpretacijskih prostora vrijedno je 1.266.000 kuna, od čega je Grad Delnice osigurao 689.000 kuna, Ministarstvo turizma 426.000 kuna te Primorsko-goranska županija 150.000 kuna, istaknuo je u uvodnoj pozdravnoj riječi delnički gradonačelnik Ivica Knežević.
– Nekoliko smo godina ulagali u ovaj objekt jer smatramo da je to vrlo važno za Crni Lug, ali i Grad Delnice te Gorski kotar u cjelini. Troškovi obnove i uređenja zgrade vrijedni su oko 800.000 kuna, a samog interpretacijskog prostora oko 400.000 kuna. Centar na osebujan način progovara o ljepotama prirode ovog kraja, tradiciji života crnoluškog čovjeka, običajima i kulturi pa sam siguran da će predstavljati prekrasnu razglednicu crnoluškog područja, rekao je gradonačelnik Knežević istaknuši činjenicu da su u realizaciji, uz Grad Delnice, sudjelovali i država i županija.


Doprinos turističkoj ponudi


Uime Primorsko-goranske županije dožupan Petar Mamula istaknuo je da je cilj Županije kroz različite projekte i djelatnosti povezati prostore ovog područja i time ojačati turističku ponudu te najavio skoro otvaranje Centra za velike zvijeri u Staroj Sušici, županijskog projekta koji će također kao svojevrsni interpretacijski centar obogatiti goransku turističku ponudu.Monika Udovičić, zamjenica ministrice turizma, prije samog svečanog čina otvaranja IC-a Crni Lug rekla je da je Ministarstvo sudjelovalo u realizaciji sa znatnim financijskim sredstvima koja su, očigledno, dobro uložena.
– I nadalje ćemo nastojati surađivati na taj način i podupirati sve kvalitetne projekte na ovom području, a već početkom ove godine uplatili smo na račun novoosnovane Turističke zajednice Gorskog kotara obećana sredstva od oko 700.000 kuna iz Fonda za zajedničke turističke zajednice te Fonda za turistički nerazvijena područja, rekla je zamjenica ministra Monika Udovičić.Zaista sjajnu prezentaciju crnoluških ljepota prvi je, uime Spingrupe d.o.o. iz Zagreba, predstavio Nenad Obrenović pojasnivši videomaterijale te slikovni i tekstualni dio vezan za tri velike europske zvijeri (medvjed, vuk, ris) koje žive na području Crnog Luga, istaknuvši posebno činjenicu da je dio predstavljanja tih velikih zvijeri realiziran na taj način da se posjetiteljima omogući pogled na prirodu očima tih životinja, a to znači poštujući boje koje te životinje vide, dubinu, oštrinu i kut gledanja.


Multimedijski pristup


– Naravno, za takav je pristup trebalo puno rada i suradnika pa je u konačnici u projektu prezentacije sudjelovalo tridesetak autora iz dvadeset zemalja, rekao je Obrenović, a njegova kolegica Andrea Bulić potom je predstavila isto tako iznimno zanimljivu i dojmljivu prezentaciju tradicije i nasljeđa crnoluškog kraja, od Pesnika – zvončara čija je baština duga više od tri stoljeća – preko autohtonog načina izrade šindre te tradicije staklarstva, pilanarstva i obrade željeza pa sve do slikom, zvukom i videosnimkama atraktivno prikazanih osobina medvjeda, vuka i risa. Taj suvremeni multimedijski pristup svakako će oduševiti svakog posjetitelja Interpretacijskog centra Crni Lug, pogotovo djecu i mlade, a bogatstvom sadržaja zaista zahvaća sve što je za prošlost i sadašnjost ovog područja najvažnije te u ovom trenutku predstavlja u Gorskom kotaru najmoderniji pristup prezentacije jednog kraja.


Isprva radno vrijeme – po dogovoru


– Na početku, Interpretacijski centar Crni Lug radit će po pozivu, odnosno bude li interesa turističkih grupa ili pojedinaca, svatko će se od njih moći javiti zaduženoj osobi koja će mu omogućiti posjet.
Naravno, stvore li se mogućnosti za to da se u prostoru radi po nekoliko sati dnevno – makar i sezonski – to će biti učinjeno, rekao je direktor Turističke zajednice Gorski kotar Petar Hrg.


U posebnoj prostoriji predstavljeni su sadržaji vezani za sam Crni Lug pa se tu našlo mjesto za, primjerice, davnašnju udrugu ljubitelja ptica »Sjenice«, crnoluško pilanarstvo, stare crnoluške fotografije te bogat presjek dizajnerskog rada Danijela Popovića, briljantnog dizajnera svjetske vrijednosti, Crnolužanina koji se nakon odaska u mirovinu vratio doma pa je i nazočio ovom predstavljanju.


Bogatstvo tradicije


Među najzadovoljnijima nedvojbeno je bio i prvi direktor novoosnovanog TZ-a Gorski Kotar Petar Hrg. Razlog njegovu zadovoljstvu nije bio samo u činjenici što je svega četiri dana nakon preuzimanja odgovornog posla otvoren pažnje vrijedan interpretacijski centar već to što se taj centar nalazi u Crnom Lugu, mjestu gdje on živi.
– Interpretacijski centar vrlo je važna točka za sve koji posjete Crni Lug, ali i za same Crnolužane jer je na jednom mjestu ponuđeno pravo malo bogatstvo tradicije kroz jednu lijepu i zanimljivu priču koju smo nazvali »Skriveno blago Risnjaka«, ne misleći pritom na materijalno blago, već baš na ljepotu prirode, povijest, način života i tradiciju ovog kraja, rekao je Hrg.