Otvorena najviša atletska staza u Hrvatskoj

Mrkopalj: Novo ‘sportsko gnijezdo’ 855 metara nad morem

Marinko Krmpotić

Samo da ovakvih scena bude što više i da budu što češće / Foto M. KRMPOTIĆ

Samo da ovakvih scena bude što više i da budu što češće / Foto M. KRMPOTIĆ

Tridesetak osnovaca iz osnovnih škola u Mrkoplju i Lokvama te članova Atletskog kluba Grobnik, natjecanjima u štafetnom trčanju s preprekama, skoku u dalj i bacanju medicinke, demonstriralo je okupljenima tek djelić mogućnosti ovog centra koji bi mogao pripomoći u stasanju novih značajnih goranskih i hrvatskih sportašaMRKOPALJ – Kružna atletska staza, poligoni za bacanje kugle i skok u dalj, skok u vis, rukometno, košarkaško, odbojkaško i igralište za mali nogomet, kao i teniski teren – sve to nalazi se u neposrednoj blizini školske sportske dvorane Osnovne škole Mrkopalj i dobilo je opravdano naziv Sportski centar Mrkopalj te je jučer predano na korištenje na prigodnoj svečanosti tijekom koje su predstavljene mogućnosti ovog, prema svim standardima pažnje, vrijednog dijela sportske infrastrukture.​Tridesetak osnovaca iz osnovnih škola u Mrkoplju i Lokvama te članova Atletskog kluba Grobnik, natjecanjima u štafetnom trčanju s preprekama, skoku u dalj i bacanju medicinke, demonstriralo je okupljenima tek djelić mogućnosti ovog »sportskog gnijezda« koje bi moglo pripomoći u stasanju novih značajnih goranskih i hrvatskih sportaša.


Četverogodišnji maraton


Riječima dobrodošlice na cilju maratona koji je trajao pune četiri godine, nazočne je pozdravio načelnik Općine Mrkopalj Josip Brozović zahvalivši i proglasivši pobjednicima tog maratona sve koji su pomogli u realizaciji ovog kapitalnog projekta po završetku kojeg Mrkopalj ima drugu po veličini atletsku stazu u Primorsko-goranskoj županiji.

– Ukupno je u sve poslove uloženo 4,3 milijuna kuna od čega je najviše, 2,3 milijuna kuna, dala Primorsko-goranska županija. Ured za sport Ministarstva turizma osigurao je 1,1 milijun kuna, 524 tisuće kuna uložili smo iz općinskog proračuna, a 370 tisuća kuna pristiglo je iz Ministarstva regionalnog razvoja. Uređeni tereni pružaju idealne uvjete za tzv. bazične pripreme sportaša koje ćemo nastojati privući u što većoj mjeri, a baš zbog postojanja ove kvalitetne sportske infrastrukture pokrenut ćemo inicijativu o osnivanju atletskog goranskog kluba, najavio je Brozović.


Skok u dalj bio je atraktivan mnogima / Foto M. KRMPOTIĆ

Skok u dalj bio je atraktivan mnogima / Foto M. KRMPOTIĆ


 


Darko Vučić, načelnik Odjela za sport u Ministarstvu turizma, istaknuo je kako je u okviru programa njihove financijske potpore lokalnim samoupravama upravo ovaj mrkopaljski sportski centar bio jedan od prioriteta, ponajviše zahvaljujući upornosti načelnika Brozovića.


Važno za atletiku


Brozovićev doprinos istaknuo je i Ivan Veštić, predsjednik Hrvatskog atletskog saveza, proglasivši novootvorene sportske terene značajnim ne samo za Mrkopalj, već za ukupnost hrvatske atletike.


– U skladu s tim mi ćemo se u Savezu potruditi da Mrkopalj ne bude »tamo negdje«, već da ovamo dolazi što veći broj sportaša, rekao je Veštić, a SPC Mrkopalj otvorenim je proglasio župan Zlatko Komadina istaknuvši da se realizacija ovog projekta uklapa u cilj i želju županije da na području Gorskog kotara u što većoj mjeri razvija sportsku infrastrukturu. Zbog toga su, naglasio je primorsko-goranski župan, uz ovaj Centar, samo na području Mrkoplja, u Nordijski centar i skijalište Čelimbaša u posljednjih nekoliko godina uložena županijska sredstva od oko 5 milijuna kuna.