Delnice

Mreža kazališnih gostovanja u Gorskom kotaru: Tarik Filipović odličan u “Seksu i gladi”

Marinko Krmpotić

Tarik Filipović oduševio je nastupom u Delnicama / Foto M. KRMPOTIĆ

Tarik Filipović oduševio je nastupom u Delnicama / Foto M. KRMPOTIĆ

U proteklih sedam sezona u sklopu programa spomenute Mreže realizirana su 63 kazališna gostovanja, a ove godine prvi put ciklus kreće tijekom zime 


DELNICE – Komedijom “Seks i glad” u odličnoj izvedbi poznatog hrvatskog glumca i TV voditelja Tarika Filipovića jučer je u Delnicama počela osma sezona Mreža kazališnih gostovanja u Gorskom kotaru koju organizira Kotar teatar. U proteklih sedam sezona u sklopu programa spomenute Mreže realizirana su 63 kazališna gostovanja, a ove godine prvi put ciklus kreće tijekom zime. Zašto je došlo do promjene pojašnjava Matija Kezele, umjetnički voditelj Kotar teatra.


Prepun Radnički dom Delnice na otvaranju nove sezone Kotar teatra / Foto Marinko KRMPOTIĆ


Bez trećega


– Dosadašnja su nam iskustva pokazala da ljetni period nije dobar za organizaciju klasičnih kazališnih predstava u zatvorenom. Naime, ljeti se jako puno toga zbiva na otvorenom i privući ljude u zatvorene prostore je znatno teže. S druge strane, shvatili smo da tijekom zimskih mjeseci nedostaje sadržaja i zbivanja pa smo odlučili umjesto ljeti novu sezonu Kotar teatra početi zimi, konkretno sredinom veljače, pa smo eto za Valentinovo organizirali prvu ovogodišnju predstavu. Nastavit ćemo i dalje u tom stilu pa tako do ljeta planiramo najprije u ožujku za Dan žena gostovanje karlovačkog kazališta Zorin dom s poznatom predstavom “Bez trećega” hrvatskog dramskog klasika Milana Begovića. Malo više od mjesec dana potom, točnije 20. travnja gostuje Ecija Ojdanić i Moruzgva teatar s predstavom “Vla, vla, vla Vlailand Cabaret”. Imat ćemo i predstave za djecu, “Loft” za učenike osnovnih škola te jednu predstavu Zorin doma za predškolce. To nam je temeljni program za do ljeta, i to u Delnicama, a sigurno ćemo mu dodati još neka gostovanja u ostalim goranskim mjestima, kao i vjerojatno još neku predstavu, o čemu ćemo na vrijeme obavijestiti javnost.


“Lektira na sto načina” 


Kotar Teatar nastavlja i projekt “Lektira na sto načina” kojeg zajednički realiziraju sa Gradskom knjižnicom Janet Majnarich i Srednjom Školom Delnice. U tijeku ovog polugodišta zajednički će delničkim gimnazijacima i srednjoškolcima biti ponuđene posebne obrade lektirnih naslova “Gospoda Glembajevi”, Miroslava Krleže,”Hamlet” Williama Shakespearea, “Preobražaj” Franza Kafke i “Patnje mladog Werthera” J. W. Goethea.


 

Odgajanje publike


Također, nastavljamo s idejom odgajanja publike pa su nam u planu i predstave s tzv. off scene, a naravno da nastavljamo raditi i svoje Kotar teatar predstave. Jedna od njih bit će o Nikoli Tesli, druga će biti rađena po motivima poznate priče “R.U.R” Karela Čapeka, a za kraj godine spremamo predstavu “Jelka” po motivima malo poznate priče Hansa Christana Andersena. Prve dvije spomenute predstave planiramo premijerno izvesti 15. lipnja, na rođendan Kotar teatra u Delnicama, a “Jelka” će biti premijerno izvedena za Božić. Uz sve to planiramo realizirati i projekt nazvan “Goranski zbor prigovaratelja”, zaseban projekt u kojem ćemo nastojati privući ljude svih generacija kako bi u posebnom ozračju glazbe i kazališnog ugođaja govorili o svojim problemima te ih na taj način umanjivali. Naravno, i o ovom ćemo projektu detaljnije obavijestiti javnost kad za to dođe vrijeme – rekao je Kezele nasglasivši da uz njega u realizaciji svega zamišljenog brinu još i Kristian Moguš te Kristijan Paučnik, kao i lijep broj vanjskih suradnika.


 


 


 


Fotke pod šiframa GK3135 i GK3136