Filmski festival

Motovun Film Festival otkrio svoju drugu lokaciju: Cinehill i na Petehovcu

Marinko Krmpotić

Šator-grad zaživjet će na prostoru skijališta / Foto M. KRMPOTIĆ

Šator-grad zaživjet će na prostoru skijališta / Foto M. KRMPOTIĆ

Pod novim imenom, Cinehill, ovogodišnji će festival biti održan najprije u Motovunu, a potom seli na Petehovac 


 


DELNICE – Najljepši i najbolji svjetski »mali« filmski festival, onaj u Motovunu, od ove godine širi se s jednog na drugo brdo pa će uz srednjovjekovni motovunski brijeg biti održan na još starijem delničkom Petehovcu koji je ime i dobio po drevnoj ptici ovih prostora, tetrijebu ili petehu kako tu zaštićenu ptičju vrstu nazivaju Gorani. Pod novim imenom, a ono glasi Cinehill, ovogodišnji će mali festival velikih fimova i još većih zaljubljenika u film biti održan najprije u Motovunu gdje će Motovun Fim Festival trajati od 22. do 25. srpnja, a potom se seli na Petehovac iznad Delnica gdje će trajati od 26. do 29. srpnja, obznanjeno je na predstavljanju novog koncepta festivala o kojem je govorila ekipa filmaša i organizatora koji su se itekako dokazali u prethodnih 25 godina Motovuna, a predvodio ih je sjajni Igor Mirković bez čije vizije i rada ovaj filmfest nikad ne bi postao dio svjetske filmske festivalske scene.


Na dva brda
Tiskovna o Cinehillu održana je u Lovačkoj kući, pojasnio je duhovito u uvodnoj riječi Igor Mirković, stoga jer počinje »sezona lova na odlične filmove«.


– Točno je pedeset dana do početka ovogodišnjeg festivala koji će prvi put u svojoj povijesti biti održan na dva brda – Motovunskom i Petehovcu iznad Delnica. S jednog brda idemo na jedno još više koje se nalazi na više od tisuće metara nadmorske visine pa ćemo na njemu u još većoj mjeri spojiti mogućnost izleta u prirodu i uživanja u filmu, rekao je Mirković istaknuvši kako je naziv novom dijelu festivala dao zaljubljenik u planine, prirodu i filmove, sjajni hrvatski režiser Nevio Marasović. Cine Hill treba prevoditi kao Brdo filmova, napomenuo je Marasović rekavši kako je Petehovac savršeno mjesto za jednu novu priču i nova uživanja u kojima je moguće spojiti ljubav prema filmu i ljubav prema prirodi.


Dio sudionika konferencije za novinare u Lovačkoj kući / Snimio M. Krmpotić


Potom je Mirković predstavio brojnu ekipu koja će održati ovogodišnji fest na dva brda. Milena Zajović najavila je jedan od najboljih filmskih programa u cjelokupnoj povijesti ovog festivala napomenuvši kako će konkretnije najave biti objavljene krajem lipnja. Inja Korać dodala je kako je u konkurenciju kratkih filmova stiglo 1.128 filmova od kojih će 25 biti izabrano za prikazivanje, a pobjednik postaje kandidat za najbolji kratki film na europskoj razini. Mirna Šipić najavila je kako će biti nastavljena tradicija dolaska iznimno kvalitetnih i svjetski znanih gostiju. Ivan Rajković govorio je o tehničkoj strani festivala najavivši prikazivanje filmova ili na sanjkalištu, ili u kupoli pod koju će moći stati 300 ljudi, a gosti će u šator-gradu biti smješteni u podnožju skijališta.


Joga i koncerti


Ivana Brajdić spomenula je niz pratećih programa (satovi joge, šetnja kroz šumu, traženje tragova divljih zvijeri…) te pet koncerata u četiri dana, a Nina Petrović, koordinatorica programa za Gorski kotar, istaknula je kako se zbog lokacije odvijanja ovog dijela festivala nada pojačanom posjetu ljubitelja filmova iz Zagreba, Rijeke i Slovenije, a u budućnosti očekuje kvalitetan razvoj filmfesta na ovoj lokaciji u planinama.


Dolazak dijela Motovun Film Festivala u Gorski kotar s radošću su prihvatili domaćini. Zamjenica župana Marina Medarić istaknula je zadovoljstvo okretanjem festivala goranskim prostorima, direktorica TZ PGŽ-a Irena Peršić Živadinov istaknula je kako je održavanje dijela festivala u Gorskom kotaru velika prilika za goranski turizam pri čemu će PGŽ dati punu podršku. Riječi zahvale na dolasku filmaša u Gorski kotar uputio je nazočnima i direktor TZ-a Gorski kotar Petar Hrg, kao i Tomislav Mrle, predstavnik Grada Delnica.