ZABAVE POD MASKAMA

Mačkare obnovile neke stare goranske običaje, kraj fašnika najteže pao najmlađima

Danijela Mihelčić

Za razliku od posljednje dvije koronagodine, maškarane zabave održane su po principu »starog normalnog« iako ih nije bilo, kao ranije, svake suboteBROD MORAVICE – Maškarano vrijeme ovog je tjedna privedeno kraju. Do druge godine maske će mirovati, no planovi što bi sljedeće godine željeli biti barem na jedan dan već se kuju… A kako je prošao zadnji dan maskiranja među najmlađima, provjerili smo na nekoliko goranskih lokacija. Za razliku od posljednje dvije koronagodine, maškarane zabave održane su po principu »starog normalnog« iako ih nije bilo, kao ranije, svake subote.


Brod Moravice


Maskiralo se i u vrtićima, školama, jaslicama, a svjedočili smo da se nekoliko hrabrih maškara kretalo predvečer i u selima te su zvonili po kućama kako se to i prije radilo. A do tradicije jako drži Etno udruga Turanj iz Brod Moravica koja je ponovo zaživjela neke brodmoravičke fašničke običaje.


– Ophod, kako mi kažemo, medveda na fašnik je posebnost našega kraja, jedno vrijeme je taj ophod zamro, ali na svu sreću Etno udruga Turanj prije petnaestak godina ponovo je obnovila taj običaj. Prema etnolozima maska medveda je ostatak nekakve zvončarske skupine koja je u povijesti postojala na području Brod Moravica. Medved je onaj koji se na fašnik budi iz zimskoga sna i nagovješćuje povratak proljeća. On uz ostale maškare, odnosno kako mi kažemo mačkare, ide od kuće do kuće dok ga domaćini daruju voćem, jajima, suhomesnatim proizvodima, naravno, kojim eurom, a i malo rakije nije na odmet. Nakon obilaska kuća, održano je suđenje našem krivcu za sve, spaljivanje u centru mjesta te potom spontano druženje uz ples i pjevanje u našem Domu kulture u Brod Moravicama, rekapitulirao nam je Antonio Crnković iz Etno udruge Turanj.


Skrad i Kupjak
A plesalo se i u Domu kulture u Skradu zahvaljujući organizaciji Društva Naša djeca Skrad.


– Uz 40-ak djece maskiralo se i 15-ak roditelja te su se svi zajedno odlično proveli. Djeci se najviše svidjelo plesati uz glazbu s pokretima koji su bili projicirani na platnu. Bilo je svakakvih maski – od nezaobilaznih vila i vještica te vojnika i policajaca do Harryja Pottera, zatvorenika i gusara, rekla nam je


Katarina Bertović, tajnica DND-a Skrad.


Najboljom skradskom maskom proglašena je stara baka (Franka Naglić). Nagrađena je i najmlađa maska (Adrian Beljan), a nakon što su se dobro naplesali i okrijepili krafnama, svi zajedno su se spustili na parkiralište gdje je spaljen fašnik koji je, bez suđenja, proglašen krivim za sve. I ove godine fašnika su izradili članovi Udruge mladih Initium.


Veselih dječjih maski bilo je u Kupjaku gdje je, zahvaljujući Mjesnom odboru te DVD-u Kupjak, održano spaljivanje fašnika, odabir najboljih maski u nekoliko kategorija, zabavne dječje igre uz ples te su, naravno poslužene – krafne.


Ravna Gora


Naplesalo se i društvo u SPC-u Goranka u Ravnoj Gori gdje je održana maškarana zabava u organizaciji vrijednih članica DND-a Ravna Gora. Naravno i tu je bilo pjesme, smijeha, krafni, slatkiša uz glazbene igre, a svako dijete je teško napuštalo zabavu jer trebalo je iskoristiti svaki trenutak i biti princeza, ratnik, bubamara, kauboj, pilić ili kakav akcijski junak.


Lijepo je bilo zabaviti se tijekom veljača pod maskama, a nadamo se da će već sljedeće godine maškarane vikend-zabave biti češće organizirane negoli ove. Naime, upravo su one potreban »lijek« za opuštanje i zaborav od često sve teže svakodnevice.