Jedinstveni kulturni događaj

Lokvarska manifestacija pokazala se pravim hitom: U Operi na jezeru uživale stotine ljubitelja arija

Danijela Pleše

Foto D. Pleše

Foto D. Pleše

Na šestom izdanju nesvakidašnjeg kulturnog događanja, ovaj put održanog uz poštovanje svih propisanih antikorona mjera i evidentiranje posjetitelja, sudjelovala je čitava glazbena obitelj Tuhtan, Filip Fak na klaviru te posebne gošće Ingrid Haller i Ena Lešić JovanovićLOKVE – U »novom normalnom« neuobičajeno je uočiti kolonu automobila, no približavajući se lokaciji kod starog motela u Lokvama bilo je jasno zašto su sva (ne)moguća parkirna mjesta bila zauzeta – zbog manifestacije Opera na jezeru. Ovaj, u Gorskom kotaru jedinstveni događaj, privukao je čak 270 posjetitelja koji su se pri samom ulazu, zbog općepoznate situacije s pandemijom koronavirusa, odnosno zbog prevencije, morali i evidentirati.


No, uz samo jezero, raštrkani pored svjetlosti baklji i lampiona, a potom i zvijezda, svi pogledi bili su usmjereni prema platformama te splavu »Ćaća« gdje se tijekom skoro dvosatnog programa odvijala Opera na jezeru.


Publika postoji


– Već šestu godinu organiziramo Operu na jezeru, posebnu i specifičnu manifestaciju koja polako postaje tradicija. Uz pomoć Primorsko-goranske županije, Udruge Dijamant Klasika Rijeka te Općine Lokve ponovo smo, unatoč svim ovogodišnjim nevoljama, uspjeli doći do realizacije Opere na jezeru, a moram priznati da smo se i ustezali oko pretjeranog reklamiranja zbog »novog normalnog«. Ali, unatoč tome, evidentno je da publika za operu u Gorskom kotaru postoji, što je dokazao i tako velik broj ljudi u publici, uživljenih u sam program i izvođače…Veliku pomoć pri samoj organizaciji imali smo i od vlasnika splava Ćaća, Poduzeća za komunalne djelatnosti Lokvarka d.o.o., dok je za glazbeno ozvučenje brinula tvrtka Glazba. Ovog ljeta u Lokvama imamo još nekoliko događanja, a jedno od njih će ponovo biti ovdje, na samom jezeru, što ću zasigurno moći potvrditi kroz idući tjedan kada bude sigurno – poručio je načelnik Općine Lokve Toni Štimac.


VIP gošće
Sam program kroz opernu večer, donoseći kratku biografiju svakog izvođača te VIP gostiju, sudionika programa, vodio je David Danijel koji i inače, kada mu mogućnosti dozvole, sudjeluje u ovom izvanrednom projektu. Na ovim lokvarskim operama na jezeru već tradicionalno kao izvođači sudjeluju svi članovi obitelji Tuhtan – otac Marin Tuhtan (tenor), majka Goranka Tuhtan (mezzosopran) te njihove dvije kćeri – Paulina (na violini) i Marie (na klaviru) sudjeluju na operama na jezeru kao izvođači.


Tuhtani su i jedni od organizatora te ističu veliko zadovoljstvo i ponos kada prije samog nastupa ugledaju brojnu publiku jer to najbolje pokazuje da zanimanje za operu u Gorskom kotaru postoji. Uz njih kao redoviti izvođač pojavljuje se i Filip Fak na klaviru, dok su ovogodišnji VIP gosti, zapravo gošće, bile Ingrid Haller (sopran) te Ena Lešić Jovanović (mezzosopran).


Tko nije mogao ove, iduće godine zasigurno stigne uživati u Operi na jezeru pod zvijezdama, u udobnoj stolici i opuštenoj atmosferi.