Delničko vijeće

Knežević istupio iz NL Volimo Delnice, vladajuća koalicija izgubila tanku većinu

Marinko Krmpotić

Sjednicu je obilježila vijest da je osnivač nezavisne liste Volimo Delnice, Ivica Knežević, istupio iz liste čime je vladajuća koalicija, koju čine NL Volimo Delnice i HDZ, izgubila tanku većinuDELNICE – Jednoglasnom odlukom članova Gradskog vijeća Delnica, proračun najveće goranske sredine za 2022. godinu iznosit će 63,9 milijuna kuna, a najveći dio te svote, istaknula je predstavljajući prijedlog proračuna gradonačelnica Katarina Mihelčić, vezan je uz kapitalne projekte vrijedne ukupno 31,9 milijuna kuna.


Među tim su projektima, između ostalih, dogradnja i proširenje Dječjeg vrtića Hlojkica, izgradnja tržnice, Etnografski muzej, cesta u Poslovnoj zoni K1, energetska obnova kuglane, radovi u Kamenitoj i Sajmišnoj ulici, postavljanje pokretne traka za sanjkalište na Petehovcu, rekonstrukcija gradskog stadiona, izmjena krovišta gradske uprave, uređenje pješačkog prijelaza na Javorniku… Nadalje, za održavanje komunalne infrastrukture planira se izdvojiti 5,2 milijuna kuna, a predviđena su i izdvajanja za turizam (400.000 kuna), javne radove (384.000), subvencije za gospodarstvo (320.000), kulturu (701.000), sport (675.000), socijalnu skrb (2,2 milijuna kuna), predškolski odgoj (700.000), osnovnu i srednju školu (771.000), rekla je Mihelčić napomenuvši da previđene kreditne obveze za narednu godinu iznose 1,4 milijuna kuna.


Podrška s rezervom


Prijedlog i obrazloženje naišli su na pozitivan odjek kod vijećnika. Tako su Igor Pleše (SDP/PGS) i Damir Rajčić (HSP) rekli da prihvaćaju proračun jer su u njega uključene i neke njihove ideje i prijedlozi. No, istaknuli su, ta podrška nije bezrezervna i ukoliko se ne bude radilo po planu, reagirat će. Nezavisni Davorin Klobučar također je glasovao za, ali se založio za veća izdvajanja prema sportskim udrugama, a zeleno svjetlo prijedlogu dao je i od ove sjednice nezavisni Ivica Knežević koji je proračun ocijenio realnim, objektivnim i razvojnim, ali i konstatirao da će, ponajprije zbog nebrige države, nedostajati novca za realizaciju nekih projekata te upitao zašto se za uređenje prijelaza na Javorniku planira 280.000 kuna te zašto se ide u obnovu krovišta zgrade gradske uprave, kad je to nedavno bilo obuhvaćeno projektom energetske obnove.
Zahvalivši na podršci, gradonačelnica Mihelčić napomenula je da se za sport izdvojilo koliko je moguće, a svakako će se u budućnosti nastojati ta svota uvećati.


– Kad je riječ o popravku krovišta, do toga dolazi jer je snijeg uništio dio krovišta, rekla je Mihelčić dodavši da će, dogodi li se nedostatak novca za pojedine projekte, Grad vjerojatno rješenje tražiti u podizanju kredita o čemu će, sukladno zakonskim odredbama, konačnu odluku donijeti upravo gradski vijećnici.


Bez većine


Jednoglasno pihvaćanje njezinog prijedloga proračuna, kao i jednoglasno ili uvjerljivom većinom glasova realizirano prihvaćanje svih ostalih točaka, bilo je ipak obilježeno činjenicom da je iz redova na izborima najuspješnije delničke stranke – Nezavisne liste Volimo Delnice – istupio njezin osnivač Ivica Knežević koji od ove sjednice ima status nezavisnog vijećnika. Tim je činom vladajuća koalicija koju čine NL Volimo Delnice i HDZ, izgubila tanku većinu (do sada 7:6), a oporba nominalno i teoretski stekla tu minimalnu prednost. No, na ovoj prvoj sjednici s takvim odnosima ta se promjena nije osjetila jer su svi prijedlozi vlasti prihvaćeni. Do disonantnih tonova došlo je jedino u trenutku kad se raspravljalo o prijedlozima kandidata koji će uime Grada Delnica biti dio Nadzornih odbora poduzeća Komunalac d.o.o. Delnice te Komunalac – vodoopskrba i odvodnja u kojima Grad Delnice ima 37 posto vlasničkog udjela.


Greške su za ljude


Nezavisni Knežević usprotivio se prihvaćanju tih prijedloga jer u obrazloženju odluke nisu točno navedeni nazivi tih poduzeća pa je, smatra, odluka o predstavnicima Grada Delnica ništetna. Uz to, Knežević je vladajućima zamjerio i činjenicu da prijedlozi članova nadzornih odbora (Nataša Kozlica i Barbara Gašparac Macan) nisu vijećnicima ničim obrazloženi, a sramotnim je nakon kratke stanke nazvao promjenu po kojoj je Gašparac Macan zamijenjena Alenom Briškim (SDP). Pridružio mu se u kritici i Damir Rajčić (HSP) naglasivši da je riječ o nestručnim, zapravo političkim imenovanjima zbog čega će on biti protiv. Kneževiću je odgovorio Igor Pleše (SDP) podsjetivši ga da je prije četiri godine sam Knežević, tada gradonačelnik, učinio potpuno isto te ničim nije odgovorio na traženje SDP-a o predstavljanju kandidata koje je tada on predložio.


– Licemjerno je da sada prigovarate, a prije četiri ste godine vi sami napravili upravo to, rekao je Pleše, na što mu je Knežević odgovorio da svi griješe pa je tada možda i on pogriješio, ali i dalje ostaje činjenica da će odluke koje vijeće donese biti ništavne jer u njihovom obrazloženju stoje nazivi poduzeća koja, u stvari, ne postoje.


Knežević: Nije bilo lako izaći iz stranke koju sam osnovao


Nakon sjednice zamolili smo Ivicu Kneževića da nam pojasni svoju odluku o izlasku iz većinske vlasti.


– Nezavisnu listu Volimo Delnice osnovao sam baš ja, pa mi nije bilo lako izaći iz nje. No, kada prestane elementarna ljudska komunikacija, kada je više no razvidno da vas se izolira i negira, da vas se ne zove niti na jedan sastanak, onda ste dobili poruku. Zato sam napustio tu listu, ali u svom radu kao nezavisni vijećnik ni u kom slučaju neću napraviti bilo što protivno interesima Grada Delnica. Borit ću se svim silama i mogućim resursima za dobrobit Grada, ali ću istodobno biti i vrlo žestoka kritika te govoriti o onome što nije dobro, kao što sam učinio i danas, prihvativši proračun, ali i upozorivši na neprofesionalno odrađen dio posla u pripremi odluke o našim članovima nadzornih odbora, rekao je Knežević.


Mihelčić: I 2013. smo bez koalicije uspješno vodili grad


Izlazak iz redova vladajućih (NL Volimo Delnice i HDZ) iznenadio je predsjednicu Gradskog vijeća Ivanu Pećnik Kastner (HDZ).


– Za sada ne vidim u svemu veliki problem jer se svi vijećnici ponašaju baš onako kako su u kampanji i najavljivali – razmišljaju o dobrobiti i koristi Delnica. Potvrdilo je to i današnje glasovanje, a nadam se da će se na taj način vijećnici ponašati i dalje. Osobno mi je žao što je gospodin Knežević donio tu odluku, ali u potpunosti poštujem njegov izbor, rekla je Pećnik, a gradonačelnica Katarina Mihelčić također smatra da većih lomova ne bi trebalo biti.


– To što vladajući blok nema većinu, ne mora značiti nešto negativno. Podsjećam da smo i 2013. godine bez ikakve koalicije uspješno vodili grad. Ono što ja od vijećnika očekujem jest da rade u skladu sa svojom savješću i u interesu Grada. Pri tome mi uopće neće smetati budem li i ja, odnosno moji prijedlozi, trebali neki korektiv, rekla je gradonačelnica Mihelčić.