Nesvakidašnji prizori

Umjesto snijega prvi vjesnici proljeća: Idilično buđenje prirode u Kupskoj dolini

Marinko Krmpotić

Zazelenilo! A još nismo »odvalili« ni prvih deset dana veljače! / Foto M. KRMPOTIĆ

Zazelenilo! A još nismo »odvalili« ni prvih deset dana veljače! / Foto M. KRMPOTIĆ

Lako bi se moglo dogoditi da ovi prvi vjesnici proljeća uskoro budu "ofureni" niskim temperaturama i zaleđeni. A možda i ne, jer priroda nam stalno poručuje kako ona radi po svome...BROD NA KUPI – Izgled možda vara, a možda i ne! Naime, fotke procvjetalog drveća snimiti u Kupskoj dolini u praktično prvom tjednu veljače zaista je rijetkost i nešto nesvakidašnje. Jer, početkom veljače, pa i tijekom cijelog tog mjeseca, Gorski kotar u najvećem je svom dijelu pokriven snijegom i o proljeću se samo sanja. Ove zime sve je nekako »pretumbano« pa smo imali tek malo snijega u siječnju, a sve ostalo, iako jest zima i bilo je podosta hladnih dana, ne djeluje baš zimski. Taj je dojam još i jači na nižim područjima poput Kupske doline, koja sa svojih dvjestotinjak metara nadmorske visine uvijek prednjači po blažoj klimi i manjim količinama snijega.


 Nije snijeg, nego su bijeli pupovi! / Foto M. KRMPOTIĆ

Nije snijeg, nego su bijeli pupovi! / Foto M. KRMPOTIĆTaj je »nezimski« dojam uvećan ovih dana kad vožnja tim prekrasnim krajolicima djeluje ugodno i zbog toga što je očigledno – buđenje prirode. Pupovi bijelih kuglica jasno su uočljivi, rascvjetale su se i lijeske, a bršljani, posebno uz Kupu, pletu svoje zelene staze. Naravno, vjerojatno je to ipak prerano i lako je moguće da je ovaj rani cvat nastupio itekako prerano. Jer, do kraja su veljače još tri tjedna, a u ta tri tjedna moguće je još tridesetak snjegova! Tako da bi se lako moglo dogoditi da će ovi prvi vjesnici proljeća uskoro biti »ofureni« niskim temperaturama i zaleđeni. A možda i neće. Tko zna? Jer, priroda nam stalno poručuje – pa i kroz pandemiju koronavirusa – kako ona radi po svome i nije ju baš previše briga što o svemu misli ta pretenciozna ljudska vrsta.
Bilo kako bilo, lijepo je ovih dana – dok ne padne snijeg – posjetiti Kupsku dolinu i uživati u prvim naznakama proljeća 2022. godine.


Rascvjetala ljeska pred Brodom na Kupi / Foto M. KRMPOTIĆ

Rascvjetala ljeska pred Brodom na Kupi / Foto M. KRMPOTIĆ


 Iako je proljeće još daleko, ovakvi ga prizori jasno prizivaju / Foto M. KRMPOTIĆ

Iako je proljeće još daleko, ovakvi ga prizori jasno prizivaju / Foto M. KRMPOTIĆ