Dražen Mufić

Gradonačelnik Vrbovskog o stečaju Cedra: “Najgora opcija i veliki udarac”

Orjana Antešić

Dražen Mufić / Foto M. KRMPOTIĆ

Dražen Mufić / Foto M. KRMPOTIĆ

Osim gubitka dvjestotinjak radnih mjesta, gašenjem Cedra direktna financijska šteta prema gradskom proračunu s osnove komunalne naknade, kao i prihoda komunalnih društava za isporučene usluge na godišnjoj se razini penje na milijun kunaGradonačelnik Vrbovskog Dražen Mufić smatra da je otvaranje stečaja jedna od najlošijih opcija koja se mogla dogoditi Cedru i tamošnjim drvoprerađivačkim pogonima jer ti postupci traju godinama.


Zato gradonačelnik Vrbovskog ne gaji optimizam da bi se u neko skorije vrijeme ponovo mogla pokrenuti proizvodnja u tom velikom drvoprerađivačkom kompleksu u čiju je modernizaciju i opremanje, dodaje Mufić, kroz proteklih deset godina uloženo pola milijarde kuna.


Nije tu samo pogon nove pilane koji Cedar nije uspio završiti, tu su i izgrađeni i opremljeni pogon kogeneracijske bioenergane toplane, nova sortirnica, krojačnica, sušara, nabraja gradonačelnik Mufić te dodaje kako je značaj Cedra i rada tamošnjih drvoprerađivačkih pogona uvelike nadilazio granice Vrbovskog i Gorskog kotara.
Osim gubitka dvjestotinjak radnih mjesta, gašenjem Cedra direktna financijska šteta prema gradskom proračunu s osnove komunalne naknade, kao i prihoda komunalnih društava za isporučene usluge na godišnjoj se razini penje na milijun kuna.


A to ovoj goranskoj jedinici lokalne samouprave, čiji se izvorni prihodi kreću oko 14 milijuna kuna godišnje, predstavlja velik udarac.


Od Mufića doznajemo i da u ovom trenutku potraživanja Grada prema Cedru s osnove komunalne naknade iznose oko 300.000 kuna koje će sada prijaviti u stečajnom postupku.